Vyberte stránku

Dobrý den, někdy v únoru jsme u Vás byli v CAR s partnerem na konzultaci, kde můj hormonální profil byl naprosto v pořádku, imunologie v pořádku, AMH (dělaný přes váš CAR minulý rok v říjnu) 5,2.
Partner 1. spermiogram před konzultací: teratozoospermie (2,5 normospermie), pohyb A 11, B 49, celková motilita 69, progrese 2 – mírná progrese, objem 2,90, koncentrace 17,90
Fragmentace DNA – v pořádku
Genetika obou dvou – v pořádku
PCT test – nenalezeny spermie v hrdle, bylo nám lékařem doporučeno i přes nízkou koncentraci IUI. 2x IUI – neúspěšně

2. spermiogram (bez zjišťování morfologie, před IUI): Pohyb A 22, pohyb B 46, celková motilita 87, stupeň progrese 3 , objem 1,90
3. spermiogram (bez zjišťování morfologie, před IUI): Pohyb A 41, pohyb B 37, celková motilita 90, stupeň progrese 3, objem 2,40

Pozn. já retroverze dělohy, pozn. otěhotnět zkouším cca přes rok

Chtěla bych se zeptat, zda je možnost přirozeného početí, popř. jestli máme zkoušet přes IUI? Je možné, že spg je “takový” kvůli věku partnera, který je podstatně starší než já? Má to nějaký vliv ? (Já 31 let, on 50 let – z předchozího vztahu má děti).
Má cenu to ještě nějakou dobu zkoušet přirozeně? Abych řekla pravdu, mám obrovský strach jít do IVF kvůli hormonům. Laparoskopie nám nebyla nabídnuta a navíc ani nevím, zda je v našem případě nutné ji u mě podstupovat? Bylo by i event. řešením v našem případě např. podstoupit AIUI (s dárcem)? I nad touto možností jsme s partnerem uvažovali. V jaké ceně se AIUI s dárcem pohybuje?

Děkuji za Váš čas a odpověď

Radka

Dobrý den, paní Radko,
uvedené hodnoty SPG jsou relativně normální. Příčinou neplodnosti může být omezená průchodnost děložního hrdla, kde se doporučuje provedení IUI. To předpokládá, ze vše ostatní funguje normálně. Úspěšnost IUI je ale jen do 10%.
AIUI ve Vašem případě nepomůže zvýšit pravděpodobnost těhotenství. Věk muže nehraje významnou roli. Cena výkonu je 6500 Kč.
Po 3 neúspěšných IUI obecně doporučujeme přejít k IVF. Průběh léčby je bezpečný, stimulace je důkladně kontrolována a adekvátně řízena. Obavy z významných nežádoucích účinků podávaných léků nejsou na místě. Úspěšnost je přes 50 %.
Pokud by pro Vás byl cyklus IVF skutečně nepřijatelný, pak lze opakovat spermiogram, opakovat PCT test a zvážit vyšetření průchodnosti vejcovodů laparoskopicky. I v případě negativních nálezů je řešením opět jen IVF (snažíme se dosáhnout těhotenství).
Obecně pokud jsou všechna vyšetření v normě, je statistická úspěšnost těhotenství ve věku ženy 30 let v každém menstuačním cyklu přibližně 20 až 25%. To znamená, že byste měla být těhotná za cca 6 měsíců pravidelného pohlavního života. Pokud se již snažíte rok, pak může být příčina i neznámá (nelze ji zjistit dostupnými vyšetřovacími metodami) a pravděpodobnost přirozeného těhotenství se v takovém případě nedá relevantně stanovit.
S pozdravem a přáním hezkého dne

MUDr. Jakub Texl