Vyberte stránku

Dobrý den pane doktore
Obracím se na Vás s mým problémem s otěhotněním. Můj věk je 42 let a mému partnerovi 44 let. Ani jeden z nás žádné dítě nemáme. O dítě se snažíme 1 rok a stále se nedaří. Užívám kys. listovou a Fertipronu. Moje výsledky z odběrů krve (odběr 2.den cyklu) – hormon TSH 4,45mU/l, T4 volný 15.5 pmol/l, Prolaktin 334 mU/l, LH 5.8 U/l a FSH 16,7 U/l. Necelé 2 měs. užívám na štítnou žlázu lék Euthyrox 50 1x tabletu denně. Máme za sebou 1. návštěvu IVF centra a poslední výsledky z odběru krve v tomto centru jsou následující – nezařazené metody: S–AMH: 0,65 ug/l S–aTPO: 2 mIU/L S–FT4: 17,05 pmol/l S–PROLAKTIN: 138,5 mIU/l S–TESTOST.: 0,6 nmol/l S–TSH: 3,52 mIU/L. Při 2. návštěvě jsem již obdržela plán terapie – od 2. dne cyklu si mám aplikovat injekce Decapeptyl 0,1 mg , od 3. dne cyklu mám k tomu přídat Eigenorm 75 IU 4 ampule a 8 den cyklu se mám dostavit na kontrolní ultrazvuk. Jak vidíte prosím naše šance mít vlastní dítě a výše uvedený postup léčby. Moc děkuji za odpověď.

Lada

Dobrý den, paní Lado,
šance na graviditu s vlastními vajíčky je ve Vašem věku poměrně malá. FSH 16 (na začátku cyklu) je zvýšený a značí již eventuálně blížící se menopauzu. AMH 0,6 je nižší a říká, že zásoba vajíček je nízká, ale zatím ne vyčerpaná. Navržený postup ze strany centra je správný. Provést cyklus IVF s vlastními vajíčky a dle jeho výsledků pak postupovat dále. Nějaká vajíčka se pravděpodobně získat podaří, otázka je, jaké budou kvality a hlavně jaký bude jejich genetický potenciál. Věk ženy v tomto hraje významnou roli a s ním roste i riziko abnormálního založení embrya, které se pak přestane vyvíjet. Pokud na konci Vašeho  IVF cyklu vzniknou nějaké blastocysty (po 5. denní kultivaci), pak určitě doporučuji provedení PGS – preimplantačního genetického screeningu, který prověří, zda jsou embrya před transferem geneticky v pořádku. Vyhnete se tak případnému zklamání a otázkám, proč byl transfer neúspěšný.

více zde: https://sanatoriumhelios.cz/metody-pgd-pgs/

Pokud by cyklus byl neúspěšný, doporučil bych dále (vzhledem k věku) uvažovat o oocytech dárkyně. Tento postup Vám s velkou jistotou umožní mít vlastní dítě (těhotenství, porod, kojení), které bude geneticky příbuzné s Vaším partnerem a Vám bude podobné.

Držím palce.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl