Vyberte stránku

Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o názor, jestli je možné s výsledkem z reprodukční imunologie – celulární odpověď vůči spermiím (antigenům) manžela těžkého stupně a vůči trofoblastu lehkého stupně, absolvovat IVF? Od listopadu 2017 se léčím Medrolem, začínala jsem na 16 mg, potom 12 mg, 8 mg a momentálně po kontrolním odběru užívám opět 8 mg na dalších 6 týdnů. Medrol mi znormalizoval NK buňky, předtím jsem je měla zvýšené a trochu mi zlepšil hodnoty té “imunity” vůči spermiím a trofoblastu. V roce 2017 jsme absolvovali první IVF, oplodnilo se nám jen jedno vajíčko, které nepřežilo prodlouženou kultivaci. Může ta moje imunita způsobit, že se embryo přestane vyvíjet? Děkuji

Vanda

Dobrý den, paní Vando,
výrazně zvýšenou aktivitu NK buněk doporučujeme řešit s imunologem, pokud je již hladina NK v normě, pak by další léčba kortikoidy již neměla být nutná. Spíš by bylo vhodné nyní opakovat IVF a provést transfer dokud je hladina NK normální. Pozitivita protilátek proti spermiím se řeší pomocí IVF ICSI – tam léčba kortikoidy není nutná. Výsledek kultivace to neovlivní. Navíc dlouhodobá léčba vysokými dávkami kortikoidů může způsobit oslabení Vaší celkové imunity proti běžným infekčním nemocem a mohou se objevit další vedlejší účinky dlouhodobého podávání kortikoidů.

Doporučuji doplnit vyšetření integrity DNA spermií partnera (pokud nemáte) a zvolit centrum s kvalitní embryologickou laboratoří. Dle Vašeho věku lze při opakovaném neúspěchu uvažovat o darovaných vajíčkách.

S pozdravem

 MUDr. Jakub Texl