Plodnost, jídlo a móda – jestli jste mladá žena, pravděpodobně alespoň 2 z těchto témat máte ráda a aktivně si o nich vyhledáváte informace. Co ale všechna tato témata mají společného?
I jídlo podléhá módním trendům. V Austrálii i v České republice je oblíbená třeba Sarah Wilson, která propaguje vynechání cukrů, například v knize Sladký život bez cukru. Má ale vůbec smysl zabývat se módními vlnami ve stravování? Bude bezcukrová dieta lidi zajímat i příští rok? Co přijde pak? Proč už nikoho nezajímá Atkinsonova dieta? Kde jsou všichni ti, kteří ještě nedávno přísahali na paleo dietu?
Asi není nijak zvlášť důležité, jaká dieta je zrovna in. Co je ale na jídelních trendech dobré, je to, že nás nutí přemýšlet o tom, jak a co jíme. A to je určitě dobrá věc. I v případě, že nám pravděpodobně jedna trendy dieta dlouho nevydrží. Jídlo je jako móda, časem se oblíbené styly zase vrátí na scénu. Mnohem důležitější je věnovat větší pozornost tomu, co jíme.
Věda o potravinách a výživě se také vyvíjí, což se odráží v tom, jak se mění to, jak si vybíráme, co budeme jíst. Pro změnu máme dobrý důvod – čím dál tím více trpíme nadváhou a to navzdory tomu, že povědomí o souvislosti stravy a zdraví je už velmi rozšířené.
Musíme se změnit – pro naše děti a jejich děti
Pokud si čtete na blogu Sanatoria Helios a dočetla jste až sem, pravděpodobně se snažíte otěhotnět. Možná už užíváte kyselinu listovou – vitamín B9. Ta je velmi důležitá pro replikaci DNA, buněčný růst, dělení buněk a pro tvorbu červených krvinek. Zabraňuje také defektům plodu, jako je rozštěp páteře. Protože v české populaci až 50 % žen má mutaci v genu pro štěpení kyseliny listové a protože v běžné stravě nepřijímáme její dostatečné množství, při plánování těhotenství je nutné začít užívat potravinové doplňky s jejím obsahem.
Přirozeným zdrojem kyseliny listové je například špenát, který je také bohatý na vitamín C.
Vraťme se ale k otázce cukru. Ten totiž může negativně ovlivnit kvalitu našich vajíček. Ve studii publikované v roce 2014* vědci zkoumali vliv podávání cukru na plodnost u opic. Jedné skupině opic přidávali do stravy běžný bílý cukr a druhé ne po dobu 6 měsíců. Skupina opic s přislazeným jídlem dostávala dávky ekvivalentní tomu, co jí průměrná Američanka. Tyto opice potom podstoupily IVF cyklus. Opice vystavené cukru měly výrazně méně zralých vajíček a jejich vajíčka se ve srovnání s druhou skupinou opic oplozovala hůře. Může to u lidí fungovat obdobně?
Lidská strava je opravdu složitý a komplexní problém, který není jednoduché detailně prozkoumat. Ale výše zmíněná studie minimálně nutí k zamyšlení. Opravdu jíme více cukru než jedli naši rodiče a jejich rodiče. Omezení příjmu cukru má pozitivní vliv na váhu, což může ovlivnit kvalitu vašich vajíček k lepšímu. Zkuste se zamyslet nad svými stravovacími návyky – třeba můžete něco zlepšit a na vašem zdraví sledovat pozitivní změnu.
„Nechť je jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“
Hippokrates
* Chaffin CL, Latham KE, Mtango NR, Midic U, Vandevoort CA. Dietary sugar in healthy female primates perturbs oocyte maturation and in vitro pre-implantation embryo development. Endocrinology. 2020;155:2688–2695.