Vyberte stránku

Dobrý den,
mám dotaz ohledně prospívání těhotenství po KETu. Dne 28.4.2017 (17 den cyklu) jsem podstoupila transfer 1 hatchující blastocysty kvality jedna. KET jsem měla stimulovaný estrofemem, jelikož jsem měla výšku děložní sliznice jen 7 mm. KET byl prováděn o den dříve z důvodu zavřené laboratoře. Hcg mi rostlo velmi pomalu, 14 den 105, 19 den 676 a 27 den 3368 U/l. 19 den po transferu jsem také silně jednorázově zakrvácela a o dva dny později výsledky z UTZ 19.5.2017: amenorea 5+5 dle termínu KETu, E S 10 mm, v dut. děl. 1xGS 5,9 mm a ve F děl. zastřená struktura 5mm, která tam již následující týden nebyla a prý to mohl být hematom. O šest dní později 25.5.2017 UTZ: dle termínu KEtu amenorea 5+6, dle termínu PM amenorea 6+5, E S 10 mm, v dut. děl. 1xGS 8,5 mm, odp. 5+5, v GS patrné embryo 3,4 mm, AS dnes +. A dnes 1.6.2017, tedy opět po týdnu jsou výsledky z UTZ tyto: dle termínu KETu amenorea 6+5, dle termínu PM amenorea 7+4, v dut. děl. 1xGS 8,5mm, odp. 5+5, v GS patrné embryo 6,2 mm, odp. 6+1, AS jasně +. Bylo mi řečeno, že se jedná o mizerně prosperující těhotenství, o 10 dní opožděné a mám počítat s revizí. Je to dle výsledků opravdu tak zlé a embryo tento vývoj již nedožene? A proč gestační váček vůbec nevyrostl a plod o trošku ano? Poslední menstruace byla 12.4.2017 a nadále užívám Utrogestan 2-2-2 a estrofem 1-1-1 + injekce Zibor. V roce 2009 jsem prodělala 2x za sebou s měsíčním odstupem konizaci čípku a dle současného gynekologa to ten předchozí zanedbal, protože špatně vyhodnotil výsledky z cytologie. V roce 2015 jsem porodila mrtvé miminko po IUI z důvodu zaškrcené pupeční šňůry ve 29tt a vloni po 1 IVF ET při transferu 1 přirozeně oplodněného embrya ve 22 tt předčasně porodila jednovaječná dvojčata. Jako důvod byl určen právě čípek a jeho nedostatečnost. Nyní jsem po druhém KET z loňského IVF, ale použitá embrya jsou již díky metodě ICSI. První KET v březnu nevyšel a nyní se už opravdu bojím, co mě opět čeká… Umělé oplodnění podstupujeme kvůli špatnému spermiogramu manžela. Předem moc děkuji za odpověď.

 Irena

Dobrý den, paní Ireno,
výška sliznice 7mm je naprosto dostačující a není třeba přidávat estrogeny (u nás říkáme, že stačí 6mm). To, že laboratoř v některé dny nepracuje a musí se upravovat dny transferů, není vůbec optimální. CAR má zajistit službu 7 dní v týdnu, jinak nemůže pracovat ve prospěch pacientů, ale řídí se svým pohodlím.

Pokud plod roste, je na UZ vidět v děloze a má srdeční akci, pak Vám držím palce, ať vše dobře dopadne a zdárně se dále vyvíjí. Zůstaňte v klidu a psychické pohodě. Komentáře typu “mizerně prosperující” jsou velmi nevhodné. Pokud je srdeční akce vidět, pak můžete pomalu vysadit estrogeny a ponechat jen Utrogestan 2-0-2, který se užívá až do 12. týdne. Věřím, že to bude dobré.

Ohledně provedené konizace v minulosti – pokud máte k dispozici dokumentaci, mohu Vám postup zhodnotit. Pokud je však čípek příliš krátký, je dobré již od 12. týdne graviditu sledovat v perinatologickém centru a eventuálně zvážit provedení cerclage (zašití čípku), dodržovat klidový režim, pravidelné kontroly event. preventivní hospitalizaci.

Vzhledem k tomu, co již máte za sebou, Vaše obavy chápu. Pokud by se nezdařilo, uvažujte o jiném centru. Tohle Vaše nepracuje optimálně.

S pozdravem a přáním hezkého dne

MUDr. Jakub Texl