Vyberte stránku

Dobrý den pane doktore,

chtěla bych se zeptat – jsem před výkonem IVF a taktéž před vypršením 15leté lhůty tetanovky (lhůta mi sice vyprší až v lednu v roce 2019, ale v případě otěhotnění bych tuto lhůtu promeškala…). Rozhoduji se, zda si nechat naočkovat samotný tetanus nebo tetanus společně se záškrtem a černým kašlem. Jde mi o to, zda, čím větší koktejl “škodlivých” očkovacích látek, tím hůře pro tělo a následně hlavně pro proces početí a event. správné dělení buněk? Jestli zkrátka výhody očkování touto trojvakcínou převažují nad případnými riziky hlavně v souvislosti s následujícím IVF? Četla jsem jako o výhodě pouze o černém kašli, že by ochrana matky měla být ochranou pro novorozeně (ale zřejmě pouze v případě, že bude kojit), ale zas na druhou stranu jaká je pravděpodobnost, že kojenec cca do půl roku věku chytne černý kašel? Nebo je zkrátka v tomto případě lepší dát raději pouze monovakcínu tetanus?
Je nutné či vhodné po tomto očkování nějaký čas neotěhotnět právě z důvodu procesu početí a správného dělení buněk?
Dále jsem se chtěla zeptat ještě na časový odstup tohoto očkování od revize dutiny děložní po zamlklém těhotenství ve 14. tt (konec ledna)? Je zapotřebí či vhodné počkat 6 týdnů např. z důvodu oslabenější imunity po zákroku nebo není třeba žádný časový odstup?
Děkuji Vám za odpověď

Jitka 

Dobrý den, paní Jitko,

vakcíny jsou inaktivované, případně se jedná o antitoxiny nebo laboratorně připravené chemické očkovací látky, které nemají s živými bakteriemi nic společného. Nejedná se o žádné škodlivé látky. Po očkování se doporučuje odložit snahu o graviditu nebo IVF o 1 měsíc. Pouze u tzv. oslabených vakcín (v dospělém věku nejčastěji cestovatelská očkování – břišní tyfus a žlutá zimnice) je doporučeno odložit graviditu o 3 měsíce. Za určitých okolností (riziko nemoci převyšuje riziko očkování pro plod) je možné očkovat určitými vakcínami i těhotné ženy.

Od revize není třeba žádný časový odstup.

Ochrana proti černému kašli protilátkami mateřského mléka je předmětem výzkumu. V nedávné době probíhaly studie, kdy se těhotné očkovaly ve 36. týdnu vakcínou Boostrix a sledoval se titr ochranných protilátek.

Nicméně od 2 měsíců věku miminka začíná jeho očkování hexavakcínou, která ochranu proti černému kašli poskytuje a pravděpodobnost nákazy ve velmi útlém věku, kdy je dítko spíše jen s Vámi a cizím kontaktům se vyhýbá, velmi málo pravděpodobná.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl

Dobrý den pane doktore,

před časem jste mi odpovídal na dotaz ohledně očkování. Psal jste, že se po očkování doporučuje odložit snahu o graviditu nebo IVF cca o 1 měsíc. Chtěla jsem se zeptat, zda, pokud jde o IVF, jste měl na myslí měsíc od transferu nebo měsíc od stimulace? Já bych měla začít stimulaci cca dva týdny po očkování Boostrixem, tak bych chtěla vědět, zda je to v pořádku, zda to pro tělo nebude moc velká zátěž a neměla bych se obávat třeba nějakých vedlejších účinků?

Děkuji

Jitka 

Dobrý den, paní Jitko,
záleží, jestli se bude plánovat čerstvý transfer. Pokud ne, všechna embrya se budou mrazit, pak můžete očkovat i těsně před zahájením stimulace.
Během stimulace bych spíš neočkoval, aby v případě nežádoucích účinků bylo možné odvodit, po kterém léku reakce nastala.
S pozdravem a přáním hezkého dne
MUDr. Jakub Texl