Vyberte stránku

Dobrý den ,mám za sebou tři potraty před deseti lety .V třetím měsíci ,potom vždy v prvním měsíci -otekla mi vždy jedna noha -podezření na trombozu .V tu dobu hodnoty hormonů z krve v pořádku -jen vyšší estradiol -290 hodnota. Ted po 13 letech stále bezdětná -vyšetření v pořádku,laparoskopie v pořádku .Pouze zjištěná snížená činnost štítné žlázy -užívám letrox 75.Za tu dobu 1 ivf -zavedeno 1 embryo .3X minimální stimulace zase zavedeny embrya -dobré kvality .Bez úspěchu .Ted v 40 .letech poslední pokus mám zmražené embryo po prodloužené kultivaci.Nemohlo být zavedeno hned -vysoká hladina progesteronu po stimulaci.Ted zjištěné hodnoty hormonů po čtyřech měsících od stimulace 5 dc (-měsíčky mám od té doby 19. den v měsíci .) TSH-5,3 ,LH-1,6 ,PRL -240 ,PRG -0,6 ,E2 -703. Může mít vysoká hladina estradiolu vliv na neotěhotnění ?Může mít za následek otoky a také neurozy žaludku ,nebo nervové problémy ? Za dva měsíce naplánován ket zmraženého embrya -při měsíčkách mám užívat lenzetto a po zavedení utogestan.Je potřeba užívat lenzetto když je vysoká hladina estradiolu ?Endometrium vždy okolo 9 mm.Moc Vám děkuji za odpověd

Andrea

Dobrý den, paní Andreo,
ano, hladina estradiolu je vyšší, to potvrzuje i nízká hladina LH, hladinu FSH Vám nekontrolovali? Můžete mi napsat kolik vážíte? Někdy bývá vyšší hladina estrogenů spojená s nadváhou – tuková tkáň produkuje estrogeny. V takovém případě bych spoléhal jen na UZ vyšetření kolem období očekávané ovulace – sliznice by měla být dostatečně vysoká (nad 6mm) a nemělo by být nutné přidávat další estrogeny (Lenzetto).

Pokud trpíte na otoky a již jste měla podezření na trombózu, bylo by jistě vhodné hematologické vyšetření na trombofilní mutace a eventuálně i profylaktické podávání malé dávky nízkomolekulárního heparinu v období po transferu.

Žaludeční neurózy jsou většinou stresového původu. Doporučuji Vám i konzultaci psychologa – na neúspěchu při snaze o graviditu se může podílet ve velké míře i psychika, zvláště pokud udáváte tyto nespecifické potíže.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl