Vyberte stránku

Dobrý den, podstoupila jsem kompletní IVF cyklus, kdy ET skončilo biochemickým těhotenstvím. Měsíc pauza a šla jsem do KETU. Mám problémy s ovulací- polycystické vaječníky, takže celý cyklus mám řízen léky. U Ketu jsem měla od 1. dne MS užívat estrimax první 3 dny 1-0-0 později další 3 dny 1-0-1 a později 1-1-1 aby sliznice narostla. Sliznice na kontrole byla 12mm, transfer za týden na to, během této doby jsem nasadila i utrogestan a taky prednison a anopyrin. Samozřejmě KET nevyšel. Embryjko dle všeho bylo nádherné. Nyní opět měsíc pauza a domluvila jsem si se svou gynekoložkou stěr na streptokopa a taky v centru brali ještě jednou stěr na chlamydie a příští týden v pondělí ještě hysteroskopie zda není problém vevnitř. Již dnes sem přesvědčena, že tohle všechno dopadne dobře. A začínám mít pochybnosti o tom, zda se embryjko neuchytilo z důvodů vyšší sliznice, po více článcích a diskuzích jsem přišla k faktu, že nižší sliznice větší šance na uchycení. Tak jsem se chtěla zeptat na váš názor, jsem ochotna pro miminko už udělat cokoliv, chci se zeptat i na snížení dávky estrimaxu aby nebyla sliznice tak vysoká ale max do těch 10 mm pokud by to šlo. Případě uvažuji i o nasazení estrimaxu až od 2. dne cyklu a s dávkou první 4 dny 1-0-0 další 4 dny 1-0-1 a pak 1-1-1. Zajímá mě však váš názor, zda vůbec je možné aby po lécích byla sliznice nižší kdyby se upravilo dávkování a zda je možné tedy léky poupravit a případě jak? A taky nevíte o kolik mm denně roste sliznice?? Jestli je nějaký takový údaj k dispozici. A taky jak to vidíte i vy s tou výškou sliznice? Případě jaké jsou možnosti aby byla sliznice “optimální” pro transfer jestli raději s léky nebo bez i když bez mi asi nenaroste.
Děkuji mnohokrát za vaši odpověď 🙂

Martina

Dobrý den, paní Martino,

nepíšete, kolik Vám je let, ale pokud je nález PCO, měla by být hladina estrogenů v těle během cyklu relativně dostatečná. Doporučil bych následující cyklus nepodávat žádné léky a sledovat do 12. – 14. dne. S největší pravděpodobností nebude růst jeden dominantní folikul, ale k růstu sliznice může být hladina estrogenů dostatečná. Pokud bude mít sliznice alespoň 6 mm, lze pak podávat již jen gestageny. Pokud bude nižší, lze přidat Estrofem, např. jen 1 tbl 2mg denně a udělat kontrolu za 2-3 dny. Pokud nebude reakce dostatečná pak zvýšit na 2x1 denně a zase kontrola. Užívání Estrogenů od začátku cyklu není ve většině případů vůbec nutné. Pokud je sliznice příliš vysoká (nad 12 mm), pak KET nedoporučujeme. Takto postupujeme u nás.

 MUDr. Jakub Texl