Dobrý den pane doktore,
chtěla jsem se zeptat, zda lze před transferem pít horský jalovec (doplněk stravy na nachlazení, ale i na prokrvení měkkých tkání – dělohy), zda lze po transferu pít kávu (i dva šálky = lžičky denně) a také jsem slyšela, že by se po transferu nemělo jíst více jak 48h staré uvařené jídlo, že je pak o něco vyšší, byť minimálně, riziko potratu…..Nemůže něco z výše uvedeného jít proti úspěchu transferu? Dále by mě zajímalo, zda úspěch transferu nemůžu negativně ovlivnit únava s nevyspání – mám před transferem (v pátek) a špatně v noci spím, jsem pak přes den unavená, tak jestli třeba to tělo pak embryo hůře nepřijímá v tomto stavu….
Děkuji moc.
Jana
Dobrý den, paní Jano,
horský jalovec (sirup) není dle doporučení výrobce vhodný v těhotenství, tedy ani po transferu. Kávu můžete pít i v těhotenství, 2 šálky kávy (espresso) denně jsou zcela bezpečné.
Pro restaurace a vývařovny platí, že uvařené jídlo se může udržovat teplé a vydávat dle běžných doporučení hygieniků / epidemiologů jen 3 hodiny po jeho uvaření. Jinak se musí ihned po uvaření zchladit / zmrazit a následně před podáváním opět ohřívat. Chlazené v lednici většinou bezpečně vydrží 24 hodin. V mraznici dle podmínek skladování až 3 měsíce. Špatně skladované jídlo může obsahovat pomnožené bakterie, které povedou v nejlepším případě k zažívacím obtížím. Těhotná má jíst stravu čerstvou, bohatou na maso, mořské ryby, ovoce a zeleninu.
Únava a nevyspání často souvisí se stresem a obavami, které IVF provází. Doporučujeme dostatek odpočinku a věnovat se jiným zájmovým činnostem. Pokud jsou potíže opravdu významné, pomůže konzultace s psychologem. U nás v centru máme k dispozici poradnu pro pacientky / páry procházející léčbou neplodnosti.
S pozdravem
MUDr. Jakub Texl