Vyberte stránku

Dobrý den, 
 chtěla bych se zeptat jak je to s kultivací embryí? Momentálně stimuluji, a dala jsme druhý pokus opět klinice na kterou chodím, ale asi vidím že to byla chyba. Stimulaci mám uplně stejnou jako minule, krátký protokol, puregon, luveris, ovitrel.(Misto prednisonu, medrol), Ale chtěla jsme se zeptat na tu kultivaci, chtěla bych znát názor z jiné kliniky.
 Od kolika vajíček se může udělat 5 denní kultivace, může se zamrazit 5 denni embryo? Bylo nám řečeno že prý preferují 3 denní embrya, že prý je lepší závadět 3 denní, že jim je v děloze lépe? a prý když je třeba jen 5 vajíček takže prý prodloužená taky nejde říkaj.Tak by mě zajímalo jeslti je to pravda , a nebo až budu mluvit s embryologem jestli si mám stát za svým,že chci 5 denni? Teprv jsem na začátku stimulace, nevím vůbec kolik budu mít vajíček , ale zajimá mě Váš nazor.
Ještě bych se zeptala  asistovaný hatching? Opět nám nebylo doporučeno, a oplodnění bylo doporučeno přirodně. Vzhledem k tomu, že jsme tedy oba zdraví, ale už je nám 35, tak bych tento pokus nechtěla podcenit, a teď jsem přeléčená, odpočatá z lázní, tak bych chtěla dát pro to maximum.

Děkuji moc za ochotu a odpověd.

S pozdravem 

Žaneta

Dobrý den, paní Žaneto,
stimulaci je potřeba zejména pečlivě monitorovat odběry krve na FSH, LH a E2 (min. 5.. 8., 11. den stimulace). Podle výsledků pak upravovat dávku, event. prodloužit stimulaci. Měla by trvat min. 11 dní, tedy odběr vajíček nejdříve 13. den od první injekce FSH.
Prodlouženou kultivaci děláme vždy a všem pacientkám bez ohledu na počet embryí. I když je embryo jenom jedno, má prodloužená kultivace význam. – více zde https://www.sanatoriumhelios.cz/prodlouzena-kultivace/,  https://www.sanatoriumhelios.cz/embryotransfer/
Nesmyslnou informaci o zavádění 3denních embryí a o tom, že jim je v děloze lépe, slýcháme poměrně často, ale není to pravda, viz výše.
Asistovaný hatching provádíme jen v případě plánovaného PGD/PGS vyšetření, kdy potřebujeme, aby embryo dříve “hatchovalo” a my můžeme bezpečně bioptovat buňky pro vyšetření, jinak není třeba. Nevím, jaké jsou výsledky vyšetření Vašeho partnera (SPG, test fragmentace DNA), ale finance bych spíše než do AH investovala např. do metody MACS https://www.sanatoriumhelios.cz/macs/ a PGS – genetického vyšetření embryí, ve Vašem věku je statisticky asi 50% embryí geneticky chybných.
Klasické oplození bych při malém počtu vajíček spíše nedoporučila, v takovém případě volíme “větší jistotu” metodu ICSI.

Pokud byste měla další otázky, neváhejte se na mě obrátit.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl

RNDr. Kateřina Wagnerová
vedoucí Laboratoře IVF