Vyberte stránku

Dobrý den pane primáři,
již už jednou jste mi dal cenné rady a proto se znovu na Vás obracím se žádostí o Váš názor. Mám za sebou dvě IVF, první nevyšlo, zamraženo nic, druhé 2 embrya blastocysty geneticky vyšetřené a v pořádku, při druhém IVF bez ET kvuli OHSS, proběhl tedy dvakrát KET s pomocí Utrogestanu 2-0-2, Prednison 5 1-0-0 (po transféru snížen na 0,5-0-0) a Euthyrox 50 0,5 ráno. Lehce mi kolísá štítná žláza, vysoký prolaktin ale léčka probíhá již 8 měsíců beru Dostinex 0,5mg jednou týdně půlku tablety. Hodnoty jsou v normě a poslední Dostinex jsem měla týden před transférem. Jinak zdráva až na neprůchozí vejcovod a druhý nemám, minulý rok mimoděložní těhotenství. Genetika i partner vše v pořádku.
Oba Kety dopadly biochemickým těhotenstvím.Nevíte náhodou co může být příčinou biochemického těhotenství? Vždy mi vyjdou pozitivní testy ale pak to začne klesat a nic z toho. Můžete mi poradit nějaké testy nebo vhodnou léčbu co by mohlo vyřešit můj problém. Je mi 36 let, partner 38.
Předem moc děkuji za Vaši reakci 

Martina

Dobrý den, paní Martino,
příčinou neúspěšných transferů je kvalita embryí. To, že je provedeno PGS vyšetření nedává 100% šanci na úspěch. Asi 30% embryí i při negativním výsledku PGS se nevyvíjí. Tzv. letální mutace u embryí zatím vyšetřit nelze.
Velmi ale záleží na spermiogramu, výběru spermií, technice IVF a kultivačním médiu a kultivačním inkubátoru, apod.
Prednison je zbytečný.

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl

Dobrý den,
mnohokrát Vám děkuji za reakci. Netušila jsem že když jsou embrya po stránce PGS v pořádku tak se může stát že se dál nevyvíjí a co mě ještě víc překvapilo je že Prednison není potřeba. Užívala jsem ho půl roku.
Ještě jednou Vám moc děkuji.
S pozdravem

Martina

Dobrý večer, paní Martino,
pokud máte imunologická vyšetření bez patologie, pak je užívání Prednisonu zbytečné.
PGS vyšetření vyšetřuje embrya na úrovni počtu chromozomů – podobně jako karyotyp Vás nebo partnera. Pokud se však u embryí vyvine genetická chyba na úrovni genu, pak to zatím žádné vyšetření zjistit neumí. To je důvod, proč i přes bezchybný výsledek po PGS máme úspěšnost “jen” 70%.

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl