Vyberte stránku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnost provedení testu ERA v mém případě. V sanatoriu, kde jsme současnými klienty, mi tento test doporučili, ale je šíleně drahý a nevím, zda ho mám podstoupit. Zatím byl proveden jeden KET bez výsledku a pořád máme zmražená 2 embrya. Zvažujeme i změnu sanatoria, ale nevíme, co to všechno obnáší. Můj stav popisovat je hrozně nadlouho. Já trpím syndromem PCO, po vysazení HA jsem v podstatě nemenstruovala a měla velice nízké endometrium, proto už před rokem mi byla odebrána vajíčka, ale embrya kvůli sliznici, která nestoupla, ani po extra velké dávce hormonů, se zavést nepodařilo a byla konzervována. Během roku jsem nasadila čínskou medicínu, cvičila Mojžíšové metodu, kompletně upravila jídelníček a po roce jsme se znovu na kliniku vrátili. Tentokrát sliznice po zavádění Sildena Tevilu stoupla, takže embryo zavedli, ale neujalo se. Nyní jsem podstoupila ještě biorezonanci přístrojem BICOM a stav je následující, že sliznice stoupla na 7,5 mm, což jsem ještě nikdy neměla a to bez jakýchkoliv dalších preparátů kromě TCM. Bohužel problém má i manžel, kterému byla zjištěna asthenospermie, ale spermiogram byl proveden již před rokem a půl a v současné době šel znovu na odběr a na výsledky čekáme, protože i on začal s TCM a chtěli jsme zjistit, zda se to nějak projevilo. Otázka zní: mám podstoupit test ERA, nebo mám risknout 2. KET, nebo mám změnit sanatorium? Děkuji za odpověď.

Martina

Dobrý den, paní Martino,

ERA test má určit nejvhodnější den pro transfer. U nás v centru jej nenabízíme. V nedávné době jsme se účastnili výzkumu ohledně podobné metody vyhodnocování receptivity sliznice a výsledky byly spíše skeptické, minimálně srovnatelné s KETy plánovanými jen dle ultrazvuku.Vzhledem k tomu, že se tento test nemůže provádět v cyklu, kdy se dělá KET, tak jeho provedení postrádá smysl – každý cyklus je jiný a nelze udělat obecný závěr, jak postupovat v dalším cyklu. Podobný pojem je tzv. mock embryo transfer (jakýsi zkušební transfer, který má též vyhodnotit optimální podmínky).

Tyto metody dle našeho názoru nepřinášejí zvýšení úspěšnosti IVF, ta spočívá především v kvalitě embrya.

Sliznice 7,5 mm je naprosto dostačující, u nás v centru provádíme KET již při výšce sliznice 6mm. Podávání vysoké dávky hormonů většinou situaci nezlepší a dle našich zkušeností je nejlepší maximálně využívat přirozený cyklus.

Pokud byl zatím proveden jen jeden transfer, nedá se to hodnotit jako neúspěch. Doporučuji postupně provést transfery Vašich dalších embryí. Pokud by byl nutný další cyklus IVF, určitě uvažujte o vyšetření embryí metodou PGS.

http://sanatoriumhelios.cz/metody-pgd-pgs/

Můžeme Vám nabídnout nezávaznou konzultaci v našem centru i možnost převozu embryí a realizaci transferů u nás.

S pozdravem a přáním hezkého dne

prim. MUDr. Pavel Texl

Dobrý den, díky moc za vyjádření, pane primáři, velice jste mi ulehčil situaci. Embrya jsme si nechali vyšetřit všemi dostupnými metodami včetně PGS, takže by být kvalitní mela, tudíž nechápu, proč se neujalo, ale to mi asi nikdo nezodpoví. Zkusime další transfer embrya bez testu ERA a uvidíme. Přeji hezký den a ještě jednou děkuji za odpověď.

Martina

Dobrý den, paní Martino,
úspěšnost embryí po PGS je kolem 70%. Tato vyšetření ale hledají chyby jen na úrovni chromozomů. U embryí ale existují i jiné genetické chyby na úrovni genů, tzv. letální mutace, které v současné době vyšetřovat nelze.
Znova ale opakuji, že jeden neúspěšný transfer ještě nic neznamená.

Přeji hodně štěstí

prim. MUDr. Pavel Texl