Vyberte stránku

Dobrý deň pán primár. Mám u Vás plánované KET, kvůli nízké sliznici 3,5,7,9.dc injekce FSH, 9.dc-v piatok som bola u Vás na kontrole, sliznica 5-6mm.Vraveli ste, že to skontrolujeme ešte v pondelok a buď dostanem ešte Fsh, alebo rovno Pregnyl na podporu žlutého tělíska a transfer bude v pátek. Dnes na kontrole sliznica 5,5mm, pani doktorka mi povedala že dominantný folikul nevidí, možno jeden ktorý je ešte malý, neoplatí sa naň čakať, napísala mi 1-0-1 estrofem, od 15.dc utrogestan 1-0-1 a transfer naplánovala až na pondělí. Moc nerozumiem tomu, prečo sa postup zmenil,mohli by ste mi to trošku objasniť?Nemohlo sa stať že ovulace už bola? Máme iba jedno embryjko, preto to beriem možno trochu úzkostlivo, ale chcela by som naň byť čo najlepšie pripravená. Ďakujem

Veronika

Dobrý den, paní Veroniko,
podávání FSH má pomoci k tvorbě vlastních estrogenů ve vaječnících a tím stimulovat sliznici k růstu. Kontrola se dělá většinou 9. den cyklu, je-li efekt podávání dobrý (sliznice roste a je vyšší než 6mm), pak se naplánuje transfer. Pokud je sliznice nižší než 6mm, jsou 2 možnosti dalšího postupu. 1. dále podávat FSH, ale toto bude fungovat v případě, že jsou vidět nějaké folikuly v růstu a tím se dá předpokládat, že se vlastní estrogeny tvoří. 2. pokud vaječníky spíše na FSH nereagují a sliznice je nízká, je možností podat estrogeny v tabletách a tím zajistit růst sliznice.

Postup ve Vašem případě byl zvolen správně.

S pozdravem a přáním hezkého dne

MUDr. Jakub Texl