Vyberte stránku

Dobrý den, prosím o Váš názor ohledně KET. Dnes 1 den cyklu mi v CAR naměřili výšku děložní sliznice 14 mm. Není to moc? Od prvního dne cyklu (5.8.) užívám estrofem a již po první tabletě mi menstruace skončila. Je to můj 3. ket a tohle se mi nikdy nestalo. Poslední opravdová menstruace byla 18.6. po nevydařeném ET dvou blastocyst, týden na to jsem podstoupila hysteroskopii, kdy mi byl odstraněn polyp. Já mám obavy, že děložní sliznice je příliš vysoká a něco je špatně. Moc Vám děkuji za Váš názor.

Zuzana

Dobrý den, paní Zuzano,
ano sliznice je příliš vysoká, podávání Estrofemu od začátku cyklu je ve Vašem případě nevhodné, lépe je sledovat přirozený cyklus. Je pravděpodobné, že sliznice poroste dostatečně i bez podávání Estrofemu.
Rovněž transfer 2 embryí naráz nedoporučujeme, lepší je rozdělit do dvou transferů, zvýšíte si tím šanci na úspěch.
S pozdravem a přáním hezkého dne

MUDr. Jakub Texl

Dobrý den Pane doktore,

mockrát Vám děkuji za Vaši odpověď. Vůbec tedy nechápu, jak mi to pan doktor v CAR mohl popsat jako krásný nález. Ket mám už naplánovaný na příští čtvrtek, to mám tedy podle Vás zrušit? Už tam v nich ztrácím důvěru, je možné se objednat k Vám na konzultaci? Mám ale ještě zamražené 3 embrya, nevím tedy jestli ket teď podstoupit nebo co teď dělat. Hlavně mi vadí, že vůbec nikdo nebere v potaz tu hyperplastickou sliznici, když jsem se dočetla, že je způsobená zvýšenými estrogeny. Mockrát Vám děkuji, hezký víkend přeji. 

Zuzana

Dobrý den,
optimální sliznice na transfer je 6-10mm, 11 a více již je podezřelá z hyperplazie nebo polypů a transfer se nedoporučuje. V tomto cyklu doporučuji KET zrušit. Nyní přidat k užívanému Estrofemu gestagen (např. Utrogestan 1-0-1) na 10 dní, pak vše vysadit a počkat na menses – vzhledem k naměřené výšce sliznice může být krvácení silnější než obvykle. Po skončení menses by bylo dobré provést UZ a přesvědčit se, zda sliznice odkrvácela a v děloze případně nezůstal žádný polyp. V následném cyklu uvažujte o transferu bez podpory estrogenů.

Ano, samozřejmě se můžete objednat k nám, je možné Vaše zbylá embrya převést do našeho centra a KETy plánovat u nás. Pokud máte zájem, kontaktujte prosím ve všední den naše koordinátorky na tel. 549 52 32 58 (59). Po osobní konzultaci a vyplnění příslušných formulářů naše centrum zajistí případný převoz.

Děkujeme za důvěru.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl

Dobrý den pane doktore,

ještě jednou Vám mockrát děkuji za Vaši odpověď. Dala jsem na Vaši radu a transfer jsem odložila a chtěla jsem se ještě zeptat, zda je možné udělat hned po menses kontrolní hysteroskopii, jelikož minule jsem měla polyp, který na UTZ vidět nebyl a taky jeli vůbec možné hned v tom cyklu po hysteroskopii podstoupit KET? A to i kdyby tam byl případně polyp? Bohužel v nativním cyklu to u mě zřejmě nepůjde z důvodu anovulačních cyklů, je tedy možno začít stimulovat i později, když vždycky začínám užívat Estrofem první den cyklu? Omlouvám se, že Vás tak obtěžuji. Mockrát Vám děkuji. Hezký den 

Zuzana

Dobrý den, paní Zuzano,

hysteroskopii (HSK) naplánovat jistě můžeme, když najdeme polyp, hned se při výkonu odstraní, pokud se nenajde nic, pak je vhodné udělat při výkonu kontrolní abrazi sliznice dutiny děložní k histologickému vyšetření. Po zákroku je vždy několik dní slabé krvácení a KET se v takovém cyklu nedoporučuje.

To, že není ovulace před KET vůbec nevadí, vajíčka jsou již odebrána, oplozena a není nutné sledovat ovulaci. Pokud se tvoří dost vlastních estrogenů, pak sliznice roste. Pokud je její výška kolem 12.-14. dne cyklu alespoň 6mm, pak transfer doporučíme. Když je zároveň vidět dominantní folikul, může se podpořit jeho ovulace, ale význam je pouze takový, aby se vytvořilo žluté tělísko a produkovalo vlastní progesteron. Pokud je sliznice nižší, přidají se estrogeny.

Pokud užíváte estrogeny vždy od začátku cyklu, nikdy nemůžete mít v takovém cyklu ovulaci, zevně podávané estrogeny blokují tvorbu vlastních a tedy i růst folikulů – je to totéž jako hormonální antikoncepce.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl