Vyberte stránku

Dobrý den, zanedlouho mám podstoupit kryo embryo transfer. Už delší dobu mám streptokoka agalactiae, který mi nezpůsobuje žádné problémy, ale ve stěrech je i přes přeléčení ATB. Gynekoložka mi řekla, že to má mnoho žen a na těhotenství by to vliv nemělo a netřeba to nijak řešit, můžu podstoupit KET? Chci si jen potvrdit, že je to pravda. Předem děkuji za odpověď.

Monika 

Dobrý den, paní Moniko,

streptokok agalactiae může být běžnou součástí mikroflóry poševního prostředí. Pokud nemáte obtíže – výtok, svědění, nijak Vám neškodí. V takovém případě není třeba žádná léčba. KET můžete bez obav provést.

Tato bakterie škodí pouze novorozencům, kteří se nakazí za porodu při pozitivním nálezu v pochvě. Proto se u všech těhotných povinně vyšetřuje kolem 35. týdne gravidity. V případě pozitivity se pak podávají antibiotika, ale pouze během porodu nebo při odtoku plodové vody.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl