Vyberte stránku

Dobrý den pane doktore,

prosím o radu – jak dlouho po prodělání pásového oparu by jste doporučil embryotransfer v případě, že průběh byl mírný, bolest jsem pociťovala asi jeden den, po týdnu užívání acicklovira (Zovirax) se mi již udělal stroupek (ložisko velikosti většího štípance na bedrech). Konkrétně jsem si pásový opar nahmatala 25.8. (možná už tam byl o den dříve), nyní jsem na začátku cyklu, čili na embryotransfer bych měla jít začátkem října. Myslíte, že je toto dostatečná doba na rekonvalescenci ohledně imunity a můžu jít v klidu na transfer?
Děkuji.

Jana

Dobrý den, paní Jano,
herpes zoster  a plané neštovice (původce je stejný), patří mezi tzv. teratogenní onemocnění poškozující plod (TORCH). Po ukončení léčby a vymizení příznaků bych doporučil minimálně s odstupem 1 měsíce provést kontrolní vyšetření sérologie na protilátky proti viru varicela – zoster. Teprve při jejich negativitě je gravidita (nebo KET) možná.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl