Vyberte stránku

Dobrý den pane doktore,
chtěla bych Vás poprosit o radu . . . Mám za sebou dvě IVF. První IVF krátký protokol, měla jsem moc folikulů, jen 5 vajíček zralých, 5 denní kultivaci přežilo jen jedno, transfer odložen o 3 měsíce (přestala jsem po IVF ovulovat, takže jsem brala Estrofem) kvůli hyperstimul. syndromu, IVF neúspěšné.
Druhé IVF jsem měla dlouhý protokol 3 týdny Synarel sprej od 21 dne cyklu, Gonal + Luveris, nakonec Pregnyl, vypadalo to na hyperstimul. syndrom, ale nakonec neproběhl, oplodněno 6 vajíček, všechny vydržely 5 denní kultivaci a 5 jich tedy bylo zamraženo, nejvyšší kvalita (všechny samostatně, vertifikací).
Mám podezření na endometriozu, ale nikdy neproběhla laparoskopie, není tedy znám rozsah.
Přítel má spermiogram vždy v pořádku, genetické testy a imunologické testy jsou také v pořádku, oběma je 36 let.
Chtěla bych se zeptat, po jak dlouhé době po neúspěšném ET (biochem. těhotenství 10 den po ET 32 IU/I, 15 den po ET jen 3 IU/I, měla jsem 2-0-2 utrogestan + 0,5 Prednison) je možné jít na KET?
V mém současném centru mi sestry na recepci řekly, že musím 3 cykly počkat a teprve pak jít na KET, ale Synarel jsem měla kvůli potlačení endometriozy (na jednom vaječníku cysta 4cm, druhý vaječník je za dělohou a nedá se k němu moc dobře dostat při punkci vajíček, některé tedy nejsou odebrány) a napadá mě, že po třetím cyklu bude endometrioza zase na 100% zpět, jak byla. Nechtějí mě objednat dříve ani na konzultaci, že vaječníky musí odpočívat, ale nikdo je po ET neviděl.

A ještě jeden dotaz, nebyla by před KET vhodná laparoskopie, aby se zjistil rozsah endometriozy, popř. se odstranila cysta a nebo nejdřív zkusit 5x KET?

Děkuji a přeji hezký den

Petra

Dobrý den, paní Petro,

ano postup je poněkud nestandardní, po neúspěšném KET je možné plánovat další klidně hned v dalším cyklu. Snažit se minimalizovat dávkování léků a maximálně využívat přirozený cyklus. To že není ovulace, nevadí. Stačí když roste sliznice alespoň na 6mm, pak stačí provést KET jen s podporou gestagenů.

Pokud máte nález malé endometrální cysty, pak je možné stav řešit právě pomocí IVF – pokud se podaří rychle otěhotnět, donosit plod a pak bude následovat období kojení, může se nález endometriózy vyhojit zcela spontánně bez nutnosti operace. Pokud by se rychle otěhotnět nepodařilo, nebo by se transfer z jakéhokoliv důvodu odkládal o více než 3 cykly, pak je vhodné nasadit antikoncepci bez přestávek na menses – každé menstruační krvácení způsobuje růst cyst a šíření endometriózy.

Laparoskopii doporučujeme v případě růstu cyst nebo potíží – bolesti v pánvi, bolestivé menses, bolestivý pohlavní styk. Pokud máte 5 embryí k transferu, pak bych provedl nyní 1-2x KET a při neúspěchu uvažoval o LSK.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl