Vyberte stránku

Zdravim Vas. Mam PCO syndrom uz zjisteny, mam 24 let, deti planuji s pritelem tak do tri let. Uzivam antikoncepci v podstate 8 let. Gynekolozka mi rekla, ze pokud budu planovat rodinu, budu muset pak prejit na prasky, ktere mne proti poceti neochrani, ale vyvolaji kazdy mesic ovulaci.. a ma otazka zni … pokud nyni prestanu antikoncepci, kterou mam a uzivam brat, budu mit s tim potom nejaky problem? Melo by to nejake nasledky do budoucna, kdybych antikoncepci uplne vysadila? Dekuji za info.

Karina

Dobrý den, paní Karino,
ve Vašem případě užívejte antikoncepci až do doby, než opravdu budete otěhotnění myslet vážně a po jejím vysazení ihned začněte pravidelně na otěhotnění pracovat, tam je největší šance, že otěhotníte. Pokud do 6 měsíců se nepodaří, pak vyhledejte pomoc centra asistované reprodukce. Vysazení dopředu nemá žádný smysl a navíc by se vrátily potíže s PCO související – dnes se nazývají hyperandrogenní syndrom – poruchy ovulace a cyklu obecně, můžský typ ochupení, poruchy řízení hladiny cukru v krvi, mastná pleť, akné … atd.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl