Vyberte stránku

Dobrý den, je mi 40 let a jsem po třetím neúspěšném ET (1xET, 2xKET) z darovaných vajíček. Pokaždé zaváděny 5ti denní embrya (2x2, 1x3). Ve všech případech nízká sliznice 5-6,7mm. Při prvním pokusu jsem začala testovat později, ale u obou dalších pokusů byl test šestý a sedmý den po transferu pozitivní a pak už najednou ne. Chtěla bych se zeptat, zda se jednalo o tzv. biochemické těhotenství? Pakliže ano, můžu to považovat za dobré znamení toho, že má sliznice s embryi dokáže komunikovat (díky předčasnému selhání vaječníků jsem již čtvrtým rokem v předčasném přechodu)? Doporučoval by jste změnit dárkyni (příp. i dárce – jedná se o dvojí darování)? Kde vidíte příčinu neúspěchu? Dále bych se s Vámi ráda poradia o způsobu stimulace děložní sliznice. Užívala jsem ve zvyšující se dávce Estrofem do dávky 6x2mg denně + 4x Climara 50 každých 48 hodin, aspirin, Prednol 8mg denně, Euthyrox 50 1x denně, od 16 dne 2x denně Crinone, 1x denně Clexane, + kyselinu listovou a vitaminy. Osobně mám pocit, že dávky Estrofemu jsou příliš vysoké, upřímně už jsem měla pocit, že to se mnou už vůbec nic „nedělá“ (žádné vedlejší příznaky). Lze sliznici přestimulovat? Ač nízká, vždy byla sliznice triple. Nenapadá Vás čím by to mohlo být?

 

Ivana

Dobrý den, paní Ivano,

velmi záleží na tom, jestli máte zachovaný svůj menstruační cyklus (a „předčasný přechod“ je jen zjištěn hormonálně a subjektivními příznaky). U nás při zachovalém cyklu postupujeme takto: sledovat spontánní růst sliznice a od 12.-13. dne cyklu při nízké sliznici (pod 6mm) lze přidat Estrofem 2mg 0-0-1 až 1-1-1 (dávkování lze upravit dle reakce sliznice na další kontrole). Pokud cyklus není zachovalý – menstruace se již sama nedostaví – pak dávat estrogeny cca 12 dní (většinou stačí 1-0-1). V obou případech při sliznici nad 6mm následně přidat Utrogestan 1-0-1 a po KETu 2-0-2 (pokud hrozí potrat pak 2-2-2). Vyšší dávky jsou většinou zcela zbytečné. Lepší je dle našeho názoru, pokud sliznice neroste, provést transfer i do nižší sliznice (5-6mm) než dávat vysoké dávky léků. Úspěšnost závisí hlavně na kvalitě embrya.

Chápu co myslíte slovem „přestimulovat“ – ve Vašem schématu je u Estrofemu překročeno doporučené dávkování dvojnásobně, k tomu další estrogeny Climara v náplasti (zbytečné), Aspirin – zbytečné, Prednol (kortikoidy) – bez jednoznačné indikace imunologa nedoporučujeme – má značné nežádoucí účinky. Gestageny u nás dáváme ve formě vaginálních tablet Utrogestan, U vaginálního gelu Crinone je doporučeno dávkovat 1x denně.

Předpokládám, že Euthyrox vám předepsal endokrinolog nebo praktický lékař. Clexane by měl být podáván buďto na doporučení hematologa nebo v případě hrozící žilní trombózy – např. při hyperstimulaci nebo u prokázané trombofilní mutace. Kombinovat Clexane a Aspirin je vyloženě nebezpečné, hrozí krvácení do zažívacího traktu, sítnice nebo i jiných vnitřních orgánů.
Kyselina listová – ano, pro všechny ženy snažící se o otěhotnění v dávce 400 mikrogramů denně, multivitamínové preparáty rovněž s rozumem – některé obsahují vitamíny rozpustné v tucích A D E K, kde při překročení dávky hrozí hypervitaminózy.

6. den po transferu většinou nebývá test pozitivní (napadá mě ovlivnění např. Pregnylem (hCG) – některá centra podávají i po transferu). Doporučujeme dělat močový test nejdříve 10. den po transnferu, výsledek je vždy jen orientační. 12.-14. den pak vždy krevní test, který je jediný validní. Za biochemickou graviditu považujeme hCG zjistitelné z krve, které ale nestoupá adekvátně a těhotenství dále nepokračuje.

Spíš než změnu dárkyně, bych uvažoval o změně centra asistované reprodukce ….

S pozdravem

 

 

MUDr. Jakub Texl