Vyberte stránku

Dobrý den,

začala jsem stimulací jedna injekce Diphereline, a pak pauza dále od 26.7. Prednison a Bemfolu 150 s.c.. Bohužel v srpnu jsem měla středně – těžký hyperstimulační syndrom, s kterým jsem byla hospitalizována. Ale HCG pozitivní. Ale i na konci září vaječníky velikosti 10 cm oba – je to normální? Bohužel jak mi nebylo dobře, tak jsem nebrala, jak jsem měla utrogestan. Spíše jsem ho vynechávala nebo jsem brala nižší dávku. Bála jsem se brát další hormony. Může mít nebraní utrogestanu vliv na vývoj pupečníky či placenty? Nebo se aplikuje po ivf jen pro udržení těhotenství?

Děkuji za informaci. S pozdravem 

Lucie

Dobrý den, paní Lucie,
pokračuje Vaše gravidita dále (plod roste a vyvíjí se)? Pokud ano, pak zmenšování vaječníků po stimulaci a čerstvém ET probíhá pomaleji a mohou být zvětšené ještě i ve 12. týdnu gravidity, je to normální. Utrogestan užívejte určitě nejméně do 12. týdne gravidity. Doporučené dávky nesnižujte ani nevynechávejte. Utrogestan nahrazuje (doplňuje) funkci žlutého tělíska produkujícího progesteron. Pokud by se dávka často vynechávala, nebo se lék vysadil předčasně, může dojít k potratu. Na strukturální vývoj plodu vliv nemá.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl