Vyberte stránku

Dobrý den pane doktore, mám take otázku. Dne 17.3.2017 jsem podstoupila Ket ctyrdenniho embrya, pri kontrole 14 dni po jsem mela hodnotu hcv pouze 22, pani doktorka mi řekla vysadit léky, je to málo. Brala jsem crinone. Do tří dnů jsem dostala menstruaci a myslela jsem že bude vse v pořádku a začneme další měsíc znovu. Krvacela jsem asi čtyři dny, v podstatě normalni menstruace. Po ní me lehce bolelo břicho a tak jsem si udělala tehotensky test. Byl jasne pozitivni. V Car mi nabrali znovu krev a hcg bylo 272. Ale je to uz velmi dlouho po ket. Mám přijít v pondeli znovu na krev,léky nenasazovat. Mohu poprosit o Váš názor? Je postup v pořádku? Nemůže se jednat o mimodelozni těhotenství? Dekuji moc za odpověď.

Věra

Dobrý den paní Věro,

léky byly vysazeny předčasně, pokud jste byla bez potíží, mohla být tehdy doporučena kontrola hCG s odstupem týdne. Nyní léky znovu nenasazujte, vyčkejte na kontrolní odběr nebo na menstruaci. Pokud bude hladina hCG klesat, pak se sleduje do negativity. Pokud by rostla lineárně, bude v pondělí vyšší než 1000 IU a gravidita by měla být vidět ultrazvukem. Pokud bude hladina stagnovat, je třeba pátrat po umístění gravidity a počítat i s variantou mimoděložní. Pokud byl však transfer proveden pod kontrolou ultrazvuku, je tato pravděpodobnost malá.

V našem centru nikdy nedoporučujeme provádět transfer nižších vývojových stadií embryí. Transfer 4. den je z našeho pohledu chybný postup.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl