Vyberte stránku

Dobrý den, předem bych Vám chtěla poděkovat za možnost dotazů na Vašich stránkách. Vím, že nejpřesnější informace bych se měla dozvědět u ošetřujícího lékaře, který mě sleduje delší dobu, nicméně tímto dotazem hledám jakýsi second opinion, jelikož je hodně těžké se orientovat v různých léčebných procedurách. Tím spíš když se opakovaně dostavuje jen neúspěch.

Je mi 35 let a od dětství jsem nikdy neměla spont menses. Užívala jsem různé substituce (agolutin/neuolutin), HAK … všechno možný, už si ani nepamatuji co všechno, po lécích se mi menses vždy dostavila, nicméne po vysazení opět cyklus ustal.
Vyšetřené mám téměř vše.
Hormony:
Prolaktin zvýšený (cca 605) jen při odběru velmi brzo ráno, pokud se nabere 3 hod po probuzení – opakovaně normální. Dokonce mám i MR hypofýzy – v normě.
Estradiol, FSH – nabíraný 3 dc po stimulovaném cyklu v normě
LH – nabíraný 3 dc po stimulovaném cyklu opakovaně hraničně snížený

CAR první návštěva v 29 letech:
Orientační imunologické vyš v normě, podrobnější zatím neprovedeno.
Spermiogram většinou v normě, jednou hraniční počet spermií.
Ruzně zkoušeno ICSI i IVF – vždy došlo ke spojení po klasickém IVF i ICSI v ruzném poměru. Většinou cca okolo 8-12 vajíček, do druheho den plus/mínus 3-5 embrya (do ET vydrželo jen jedno, krom 4. pokusu – kdy 3 embrya zamrazena)
Po odběru vajíček vždy Utrogestan (nebo Crinone)
Sliznice vždy maximálně 6-7 mm, před KETem někdy 7-8 (po stimulaci Estrofenem 2-2-2)
Diagnostická hysteroskopie – bpn, histologicky proliferační epitel
Vaječníky dle UZ normálního vzhledu s dobrou ovariální rezervou, ale bez spont ovulace
Levý vejcovod průchozí, pravý odstraněn při GEU
Genetika bpn
Fraxiparin KI pro trombocytopenii (mám portalní hypertenzi se splenomegalii – trombocytopenie je distribuční)

IUI už si nepamatuji kolikrát
Stimulace clostilbegytem – nízká sliznice s tvorbou cyst
Stimulace tamoxifenem – sliznice dobrá, folikul roste – IUI bez efektu opakovaně (navíc NÚ prohloubení trombocytopenie)
Stimulace gonalem – sliznice relativně roste, folikuly rostou – IUI opakovaně bez efektu
IVF
– 11/2015 1. Stimulace gonalem (dlouhý protokol) – ET 4. Den kulitvace (žádné na zamražení) negat TT
– 02/2016 2. Stimulace gonalem (krátký protokol) – ET 4. Den kultivace (žádné mražení) – GEU l.dx (laparoskopicky odtraněn vejcovod vpravo)
– 06/2016 3. Stimulace FSH – už nevím čím (krátký protokol) – ET 4 den kultivace (žádne mražení) negat TT
– 11/2016 4. stimulace Merional (krátky protokol, navíc Prednison 5mg) – ET 5 den kultivace – 10. Den po ET HCG 39, 12. Den HCG 34, 14 den HCG 0; ( 3 embrya zamražena ve 2 dávkách)
– 01/2017 KET 1 embrya: Stimulace Estrofenem 2-2-2, pak přidán Utrogestan, KET, negat TT
– 02/2017 KET 1 embrya (transfer 2 embryí KI z duvodu portální hypertenze): stimulace Estrofenem 2-2-2, pak přidán Utrogestan, KET, negat TT
– 03/2017 5. Stimulace Puregonem (krátky protokol, navíc Prednison 5mg) – z 13 folikulů jen 3 vajíčka, všechna zralá, druhý den 2 embrya – ET 5 den kultivace (na zamražení nakonec nic)
V den odběru vajíček endometrium 6.7mm (měřeno vaginální sondou)
V den transferu endometrium jen 5mm (měřeno jen přes stenu břišní)

Nyní jsem 9. dc po neúspěšném 5. IVF (5ET+ 2 KET)- v CARu mi bylo řečeno že:
– sliznice velmi nízká do 2 mm (to mi říkali již v minulosti opakovaně)
– vaječníky normální – s relativně dobrou ovariální rezervou dle UZ
Bylo mi navrženo před dalším IVF 3 měsice užívat estrogen + progesteron od druhé poloviny cyklu. Prý aby se sliznice nastimulovala, aby se zvýšil počet receptorů. Já se ale obávám opačného efektu, jelikož jsem před posledním (5.) IVF měla 2 KETy s užíváním estrogenu a progesteronu a efekt dobrý nebyl – sliznice byla dost nízká a měla jsem jen 3 vajíčka.

Můj dotaz tedy zní:
1) Může 3 měsíční užívaní estrogenu a progesteronu mít pozitivní vliv na sliznici děložní při následujícím IVF?
2) Může mít hraničně nižší LH vliv na poruchu ovulace a růst děložní sliznice? Lze to nějak ovlivnit?
3) Co může pomoct, aby děložní sliznice neklesala po punkci oocytů ? Může nedostatek receptorů v děložní sliznici způsobit, že nestačí ani estrogeny produkované po IVF. Muže pak pomoci nasazení estrogenu po punkci oocytů?
4) Lze doporučit nějakou ověřenou alternativní metodu na růst endometria? (kontryhel ….)

Moc děkuji za přečtení mých dotazů. Pochopím, když neodpovíte, protože je to dost rozsáhlé a určitě máte hodně práce s vlastními pacienty a za toto Vám nikdo nic nedá. Kdybych bydlela blíž určitě bych si vybrala Vaši kliniku, ale zatím volím tuto cestu. Moc moc Vám děkuji, ať už odpovíte nebo ne.

Mějte krásný den a krásné Velikonoce.

Bohdana

Dobrý den, paní Bohdano,
vzhledem k tomu, že nemáte vlastní cyklus a od mládí se vše řešilo jen substitucí, doporučil bych vyšetření endokrinologem a určení typu poruchy. Pravděpodobně ale stejně bude řešením Vašich potíží pouze IVF.

Problém vidím především ve způsobu stimulace a krátké kultivaci. Pokud absolvujete již 4. IVF, doporučil bych uvažovat o změně CAR. Standard v dnešní době je kultivace embryí do 5.-6. dne (stadium blastocysty) a při neúspěšném IVF je doporučeno provedení PGS – preimplantačního genetického screeningu před transferem embrya. Některé ZP vyšetření PGS v indikovaných případech hradí.

více zde: http://sanatoriumhelios.cz/metody-pgd-pgs/

Pokud je embryo opravdu kvalitní, tak se „chytne“ i v nižší sliznici. U nás doporučujeme 6mm (měřeno v době plánování transferu cca kolem 14. dne). Pokud je sliznice opakovaně nižší – 5mm, ale je normálního, symetrického vzhledu, a nelze ji dostupnými léky dále zvýšit, tak doporučujeme transfer provést do nižší sliznice.

Ke stimulaci sliznice lze zkusit i transdermálně podávané estrogeny – spray / náplasti. Lze vyzkoušet stimulaci malými dávkami injekčního FSH 75 IU 3., 5., 7. den cyklu s UZ kontrolou odpovědí 9. DC. Kontryhel můžeme doporučit.

Cyklické užívání estrogen – progesteronové substituce může stimulovat růst endometria, ale ne vždy – to je třeba opět odsledovat pomocí UZ.

Odběry LH, FSH a E2 by se měly odebírat v nestimulovaném cyklu – jinak jsou pochopitelně zkreslené.

Prolaktin se odebírá 2 hodiny po probuzení, hodnoty ihned po probuzení jsou fyziologicky vyšší. Zvýšení na 2 násobek normy (2 hod po probuzení) bereme jako normální.

Vzhledem k základní diagnoze s poruchou funkce sleziny doporučujeme kvalitní hematologické vyšetření, imunologické vyšetření, vč. reprodukční imunologie, buněčné imunity, vyšetření endokrinologické – porucha cyklu, vyš. funkce štítnice, vyloučení celiakie, cukrovky nebo poruchy glukozové tolerance. U obou partnerů genetickou konzultaci a vyšetření karyotypu + výběrově i dalších mutací dle genealogie. U partnera doplnit funkční vyšetření spermií – test integrity DNA:

Máte-li další dotazy, rád je zodpovím. Můžete se objednat i na osobní konzultaci v našem centru.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl