Vyberte stránku

Dobrý den,

ráda bych se zeptala jestli může mít kojení roční dcerky (cca po 4 h, v noci i častěji) mít vliv na KET v normálním cyklu a možnost otěhotnění. Pravidelně menstruuji 4 měsíce, dle gyn. preventivní prohlídky již i ovuluji.
Máme zamražené 2 „embrya po 5 denní kultivaci“ (kvalita blastocyst: BA, BB).

Moc děkuji za odpověď

Jana

Dobrý den, paní Jano,
pokud kojíte, pak KET můžete podstoupit, ale není možné použít žádné léky k podpoře růstu sliznice (estrogeny) nebo k podpoře funkce žlutého tělíska (Utrogestan). Jinak samotné kojení (zvýšený prolaktin) snižuje pravděpodobnost ovulace, ale na výsledek KET nemá vliv.

Většinou ženám doporučujeme po 1. roce života dítěte postupně nahrazovat kojení příjmem tekutin a příkrmů až do úplného odstavení a následně je možné provést KET i s podporou Utrogestanu.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl