Dobrý den, mám jednoho syna (2006), poté jsem měla v roce 2011 zamlklé těhotenství v 9.týdnu, v roce 2014 biochemická gravidita. Poté jsme podstoupila umělé oplodnění s darovanými vajíčky, celkem pět embryotransferů. Při třetím pokusu jsem otěhotněla, avšak měsíc po transferu jsem začala krvácet a potratila jsem. Ostatní pokusy byly neúspěšné. V prosinci 2016 jsem byla odeslána na imunologické vyšetření, kde mi byla zjištěno 16 % NK buněk v periferní krvi. Ve zprávě mám přesně napsáno: V imunulogickém vyšetření bez přítomnosti autoprotilátek proti reprodukčnímu ústrojí, v periferní krvi zachyceno zvýšení NK buněk. Vysoký počet cirkulujících NK buněk a převažující Th1 lymfocytární fenotyp je sdružen s vysokým rizikem převahy cytotoxickhého fenotypu uterinních NK buněk s možností zvýšené reaktivity nepříznivé pro úspěšnou fertilizaci. Poté mi byla zvýšena dávka Medrolu, který jsem brala šest týdnů před KET. Tento transfer byl zatím můj poslední, neúspěšný (únor 2017). V létě jsem otěhotněla přirozenou cestou, v což jsem už dávno vůbec nedoufala. Zatím jsme byla 2x na ultrazvuku, vše v pořádku, naposledy před týdnem. Nyní jsem 10+2 tt, zavádím utrogestan 2-0-2. Na další ultrazvuk jdu za tři týdny. Je velké riziko zamlklého těhotenství vzhledem k vyšší hodnotě NK buněk (16%) nebo se nemusím obávat? Je mi 38 let. Děkuji za odpověď.

Jana

Dobrý den, paní Jano,

riziko spontánního potratu je nejvyšší hlavně v prvních týdnech gravidity do cca 8. týdne, a pak riziko postupně klesá až do ukončeného I. trimestru  (12. – 13. týden), do té doby doporučujeme užívat Utrogestan. Po ukončení prvního trimestru (dle velikosti plodu na UZ) je již riziko potratu velmi malé.

Doporučujeme průběžné kontroly na UZ zda plod roste a odpovídá délce gravidity. Ve 12. týdnu doporučujeme 1. UZ screening.

Vliv NK buněk bude již v této fázi gravidity minimální, jejich vliv se uplatní především v době, kdy se embryo ještě volně pohybuje ve vejcovodu (tedy asi 5 dní od početí).

Držím palce

MUDr. Jakub Texl

Dobrý den pane doktore Texle,

moc Vám děkuji za odpověď, Utrogestan tedy budu užívat dle rozpisu, který mi dal gynekolog.
Až za tři měsíce se mám dostavit na kontrolu. 
Prosím Vás doporučoval jste hormonální profil, chtěla bych Vás tedy ještě poprosit o jednu odpověď na moji otázku.
Mohla bych si nechat odebrat krev přímo u Vás a zkonzultovat výsledek s Vámi? Počítám s tím, že odběry by byly hrazené mnou, jen prosím můžete mi napsat kolik je cca cena? 
Moc Vám děkuji
Na shledanou 

Jana

Dobrý den, paní Jano,

u pacientek, které se snaží otěhotnět a mají zájem se léčit u nás, doporučujeme komplexní vstupní vyšetření celého páru, většina těchto vyšetření se provádí z krve ženy a spermií partnera a jsou zdarma (hrazeny ZP), jen některé specifické jsou s doplatkem.

Pokud byste chtěla vyšetřit pouze hormonální profil jako samoplátce, cena je cca 400 Kč, vč. vyšetření štítné žlázy pak 920 Kč.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl