Vyberte stránku

Dobrý den, chtěla bych na KET, ale stále ještě hodně kojím, i když už má dcerka 18 měsíců, kojím ji v průběhu celého dne i několikrát za noc a zatím nechci kojení ukončit. KET bych podstoupila jen s jednorázovým píchnutím Pregnylu a následným užíváním Utrogestanu. A právě tím Utrogestanem si nejsem jistá, jestli nemůže uškodit miminku. Už tu několikrát podobný dotaz byl a jedné pisatelce odpovídáte, že se Utrogestan může dostat do mateřského mléka a je to problém. Tak jsem znejištěná. Nebo záleží právě i na frekvenci kojení, jestli Utrogestan může uškodit? Moc děkuji za odpověď.

 

Katka

Dobrý den, paní Katko,

 

Utrogestan se během kojení nedoporučuje, není k němu medicínská indikace. Pokud kojíte (takto hodně a pravidelně), může být pravděpodobnost otěhotnění i po KET výrazně snížena (Prolaktin bude vysoký). Pokud si přejete jít na KET, doporučujeme kojení napřed ukončit.

S pozdravem

 

MUDr. Jakub Texl