Vyberte stránku

Dobrý den,ráda bych se zeptala na správný postup mého gynekologa. Jsem po IVF u Vás v sanatoriu. Mám za sebou 14-tý týden těhotenství. V prvních týdnech těhotenství jsem na Vás měla dotaz že cítím tlak do dna pánevního a tak jste mě ujistil že je to v pořádku. Přes vánoce tlak zmizel a v průběhu ledna se opět objevil. Raději jsem se tedy na prohlídce znovu zmínila své gynekoložce. Prohlédla mě, říkala že fyziologicky je vše v pořádku ale že by to mohl být zánět močáku. Poslali jsme moč na vyšetření běžné i na kultivaci. V běžné moči se objevily bakterie a tak jsme čekali na kultivaci, tam ale nic nenarostlo. Přesto ale doktorka usoudila že to přeléčíme a předepsala mi Dalacin C 300mg. Léky jsem vybrala ale tlak je stejný.Myslím že to je spíše z tělesné námahy-chůze, chodím do práce pěšky a teď mě mrzí že jsem v těhotenství brala antibiotika. Zajímal by mě Vás názor. Byly léky nutné? A mám se s tím tlakem do pánevní kosti trápit? Je to jednostranné spíše v levé oblasti, jakoby zevnitř, né nijak silné a cítím to při zvedání nohy-např.při obouvání bot.
Velmi děkuji za Váš čas a odpověď.
Přeji hezký den.

Jana

Dobrý den, paní Jano,

tlaky v podbřišku v těhotenství vždy vyžadují pozornost lékaře, může se jednat o běžné „růstové“ bolesti, kdy zvětšující se děloha táhne za děložní vazy (závěsy, které dělohu drží na místě) a to samo o sobě bolí. Bolesti mohou být větší po námaze, pohlavním styku atd… Zrovna tak mohou být stejné potíže při zánětu močového měchýře, při rozvolnění spoje stydkých kostí, při zkracování čípku a hrozícím potratu / předčasném porodu….

Pokud jsou potíže a v močovém sedimentu jsou bakterie, přeléčit močovou infekci se doporučuje. Kultivace nejsou k dispozici hned a odebírají se proto, aby se zpětně zkontrolovalo, že ATB která užíváte, jsou na bakterie citlivá. S nasazením léčby by se nemělo otálet. V postupu Vaší paní doktorky problém nevidím. Jednorázové přeléčení ATB plodu nijak neuškodí, nemusíte se vůbec bát.

Pokud potíže přetrvávají a máte pocit, že jsou z námahy a z cest do práce, je třeba vystavit PN a odpočívat.

S pozdravem

 MUDr. Jakub Texl