Vyberte stránku

Vážený pane doktore,

srdečně Vás zdravím a prosím o Váš názor. S manželem jsme podstoupili již 2 x kompletní IVF cykly včetně KET ve dvou různých sanatoriích a zatím bohužel vždy zcela neúspěšně (embrya se bohužel nikdy vůbec neuchytila), navíc jsem prodělala OHSS 2. stupně.
Nyní nám zůstala zamražena ještě dvě embrya (obě po 5-ti denní kultivaci), rádi bychom tedy v nadcházejícím cyklu podstoupili KET (již jsme 4. měsíc po odběrech a cyklu IVF). V sanatoriu mi tak byl zatím předepsán Estrofem a Prednison, a protože trpím poruchou srážlivosti krve od hematologa mám opět také Clexane.

Moje otázka zní – pane doktore, lze podstoupit KET zcela bez hormonální podpory?? (tedy zcela bez Estrofem a následně Utrogestan)? Jsem trombofilik (resp. nosička heterozygotní mutace genu pro tombin) a v minulosti jsem prodělala hlubokou trombózu PDK po krátkodobém užití hormonů, proto k nim přistupuji s respektem a obavami.
Problém plodnosti a každá návštěva sanatorií je pro nás samo osobě velmi emočně náročná. Každé související užívání hormonů spojené s hormonální přípravou je však pro mě další psychickou zátěží způsobenou vážným onemocněním v minulosti, proto se obávám, zda to nemůže být právě jednou z příčin problémů otěhotnění, snažíme se proto vyhledat co nejpřirozenější cestu.

Prosím proto o Váš odborný názor, za něž Vám předem velmi děkujeme!

Velice Vám děkuji za Váš drahocenný čas a Vaši odpověď!

S přátelským pozdravem

Simona

Dobrý den, paní Simono,

nejčastějším důvodem neúspěšných transferů a raných potratů je chybná genetika vzniklého embrya. Pokud již absolvujete 2. IVF, měl být proveden preimplantační genetický screening Vašich embryí, a pak transferovat jen ta, která budou geneticky v pořádku.

více zde: http://sanatoriumhelios.cz/metody-pgd-pgs/

Trombofilní mutace může být rovněž příčinou neúspěchu. Pokud hematolog doporučil nízkomolekulární heparin – Clexane – pak jej jistě užívejte dle doporučení. Prednison nejí lék k prevenci trombembolické nemoci. Mnoho CAR jej pacientkám ordinuje jen alibisticky, bez důkladného imunologického vyšetření. Pokud to je tedy i Váš případ, pak Prednison neužívejte.

Estrogeny nejsou ve většině případů před transferem nutné. Pokud máte zachovalý normální menstruační cyklus, stačí sledovat, jestli sliznice dostatečně roste sama – doporučuje výška se alespoň 6mm. Naopak gestageny (Utrogestan) považujeme za nezbytné, jeho samotné užívání (navíc při současném Clexane) významně nezvýší riziko trombózy.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl