Vyberte stránku

Vážený pane doktore,
Jsem přesně 15 dnů po KET 5ti denního embryjka po PGS. Těhotenský test je pozitivní. Po transferu mi byl předepsán Estrofem 2x2, utrogestan 3x2 a Prednison 1/2 tabletky denně. Již v den KETu jsem měla nepříjemný pocit „jako by na mě lezla viroza“, přičítala jsem to stresu z blížícího se transferu. Po něm cca 5 dní pocit přetrvával (knedlík v krku, pocit zahlenění), dalších cca 5 dní velmi lehké škrábání v krku, poté pár dní bez potíží až do dneška, kdy jsem si měla dělat test. Ráno silné zahlenění hrudníku a krku, suchý bolestivý kašel a bolest v krku – nachlazení. Vše bez teplot, léky samozřejmě s ohledem na těhotenství neužívám, řeším klidem, vitamíny, kloktáním apod. Ráda bych se zeptala na k Váš názor na meditaci po KET. Ráda bych věděla, zda je Prednison opravdu nezbytný a zda nemůže mít podíl na vleklých potížích a akutním rozvoji virozy? Vím, ze je viroza v takto ranné fázi velmi špatná a mám velký strach o vývoj miminka, který mi kalí i radost z vydařeného IVF., tím spíš, když jsem po celý rok ani jednou nebyla nemocná a osud to naplánoval takto nestastne. Děkuji a přeji hezký den.

Pavla

Dobrý den, paní Pavlo,

potíže doporučuji řešit s Vaším praktickým lékařem, pokud bude nutné nasadit antibiotika nebo podávat jiné vhodné úlevové léky, tak se tomu určitě  nebraňte. Lékař ví, jaké léky jsou v začátku těhotenství bezpečné. Stran užívání kortikoidů (Prednisonu) – pokud máte za sebou imunologické vyšetření na jehož základě byl lék doporučen klinickým imunologem, pak pokračujte v užívání. Spousta center však Prednison nasazuje všem naslepo, „protože se to tak zkrátka dělá“. Takové užívání není opodstatněné a nedoporučujeme ho.

Přeji Vám brzké uzdravení

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl