Vyberte stránku

Dobrý den,

prosila bych o názor či doporučení mé léčby.
Po několika neúspěších léčby IVF jsem byla odeslána do Prahy na imunologii, kde mi byla zjištěna zvýšená imunitní reakce proti trofoblastu, nasazen Metypred v sestupných dávkách předem.
Pokus neúspěšný. Je mi 38 let, v minulosti jsem měla 3 miniinterrupce, poté již nedošlo k otěhotnění.
Prosím o názor, či odpověď, jestli se změněné chování imunitního systému vrací samo do pořádku, či už je navždy pozměněn a je nutno takovýto imunitní systém tlumit kortikoidy?

Děkuji za odpovědˇ

S pozdravem

Irena

Dobrý den, paní Ireno,
imunitní reakce proti trofoblastu jsou relativně běžný nález. V našem centru se podávání kortikoidů snažíme v maximální míře vyhýbat z důvodů jejich dlouhodobých závažných nežádoucích účinků. Spíše doporučuji uvažovat o IVF, kde se rané fáze vývoje embrya odehrají mimo Vaše tělo a nedojde tak k jeho případnému poškození imunitním systémem.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl