Vyberte stránku

Dobrý den, moc Vás prosím o radu. Můj problém s těhotenstvím trvá již 7 let. Mám za sebou po přirozeném otěhotnění 3 potraty v 6.-8. týdnu a poté 2 mimoděložní těhotenství. Pak IVF s PGS 2 cykly, celkem 5 KET- transfer 5. den embryí. Embrya vyšetřena a všechna byla vhodná k transferu. Z 5 transferů 2 x biochemické těhotenství a 1 samovolný potrat v 5. týdnu a 1 potrat v 6. týdnu. Preventivně jsem užívala po KET např. godasal, fraxiparine, prednison + utrogestan apod. Byla jsem opakovaně vyšetřena na genetice vč. carrier testu, imunologii, hematologii. I veškerá interní vyšetření a hormonální profil bez nálezu. 2 x HSK bez nálezu. Nikdo si se mnou neví rady. Manžel je zdráv, vyšetřen vč. DNA fragmentace spermií. Bylo mi doporučeno náhradní mateřství. Myslíte si, že mám ještě šanci porodit zdravé dítě s vlast. pohl. buňkami? Moc Vás prosím o odpověď.

Linda

Dobrý den, paní Lindo,
potíže, které popisujete, se nazývají habituální potrácení – dojde k otěhotnění a vývoj se po několika týdnech zastaví. Z 80-90% je příčina genetická – aneuploidie vzniklého embrya. Opravdu bylo všech 5 transferovaných embryí vyšetřeno PGS a byly v pořádku? Pokud ano, můžeme nejspíše tento problém vyloučit, nicméně píšete, že jste byla vyšetřena na genetice, byl vyšetřen i Váš partner? Může být nosičem monogenně přenosného onemocnění – cystická fibróza nebo jiné X vázané nemoci. Tyto nálezy PGS neodhalí a je třeba cílená diagnostika konkrétního onemocnění u embrya PGD.

Z interních nemocí krom obligátního vyšetření štítné žlázy je možno uvažovat i o jiných endokrinopatiích a o poruše glukózové tolerance a inzulinové resistence, které velmi často souvisí i s tzv. hyperandrogením syndromem. Dále se doporučuje kontrola hladiny prolaktinu.

V neposlední řadě může být na vině infekce – především chlamydie a toxoplasma, obě mohou probíhat skrytě a je nutné stanovení hladin protilátek.

Co může dost ovlivnit další osud a vývoj embrya je i průběh samotné kultivace a kvalita práce v embryologické laboratoři, toto se mezi jednotlivými centy velmi liší. Pokud tedy všechny transfery byly provedeny v jednom CAR, bude jistě vhodné zkusit i změnu centra.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl