Vyberte stránku

Dobrý den pane doktore, během posledních 4 let jsem 6x potratila. 5x se jedlalo o zamlké těhotenství s následnou revizí a 1x samovolný potrat bez revize. Vždy 6. – 7. týden. S manželem máme pět a půl letou dcerku, s otěhotněním jsem neměla žádný problém a vše probíhalo bez komplikací. Postupně jsme podstoupili různá vyšetření-hematologie, infekční, genetika, imunologie. Všechna vyšetření dopadla dobře. Výsledek spermiogramu – mírná asthenozoospermia, mírně snížená plodnost muže. V srpnu 2016 mi byla při revizi vyšetřena genetika z potratové tkáně – nález byl: trizomie chromozomu 15. Zvažovali jsme konzultaci ve Vašem zařízení a uvažovali jsme o IVF s provedením PGS embryí. Včera jsem zjistila pozitivní těhotenský test,podle poslední menstruace bych měla být 5+5. Paní doktorka chtěla,abych užívala Prednison, při pozitivitě testu si aplikovala Fraxiparine. Zatím užívám jen vitamíny. Chtěla jsem se zeptat na Váš názor? Děkuji, s pozdravem

 

Lucka

Dobrý den, paní Lucko,

Váš problém bude genetický. I dva geneticky normální lidé mohou vytvářet geneticky abnormální embrya. Ostatně z vyšetření po potratu to vyplývá. Riziko stoupá s věkem.

Hematologické a imunologické vyšetření píšete, že je normální, nevidím tedy důvod pro užívání Fraxiparine ani Prednisonu.

Nyní Vám přeji, aby se těhotenství udrželo. Na podporu by mělo smysl podávat gestageny, např Utrogestan 1-0-1. Určitě doporučuji I. trimestralní screening na kvalitním certifikovaném pracovišti.

Pokud by se opět nezadařilo, pak uvažujte o IVF. Doporučuji vyšetření integrity DNA spermií a transfer pouze vyšetřeného embrya po PGS.

Hodně štěstí

MUDr. Jakub Texl