Vyberte stránku

Dobrý deň, dovoľujem si požiadať o Váš názor a radu. Mám za sebou 3 MA, všetky 3 otehotnenia boli prirodzené. Po 3 MA sme navštívili centrum a máme za sebou 2 ivf, v 1 ivf 4 vajíčka a po PK – 2 embryja; v 2 ivf 3 vajíčka a po PK – 1 embryjo. Všetky 3 boli na PGS, na základe ktorého neboli vhodné na vklad. Následne nám boli navrhnuté darcovské vajíčka a ja by som sa chcela spýtať, či by ste odporučili aj pri nich spraviť PGS. Je riziko poškodenia zdravého embryja PGSom? Mám 38 rokov a veľmi sa bojím premárneného času transferom geneticky nesprávnych embryjí. Ďakujem.

Ina

Dobrý den, paní Ino,
nepíšete, zda u Vás a u partnera byla provedena vyšetření, která by mohla odhalit příčinu vzniku geneticky chybných embryí. U obou genetické vyšetření – karyotyp, u partnera pak test fragmentace DNA spermií. Pokud ano a s negativním výsledkem, pak je možná příčina Váš věk (ve 35 letech vzniká asi 50% geneticky chybných embryí, ve 40 letech až 80%).
I u mladých žen vznikají geneticky chybná embrya (asi 30%), proto genetické vyšetření embryí provádíme i v cyklech s dárcovskými oocyty. Riziko poškození embrya (blastocysty) při biopsii, pokud ji provádí skutečně zkušený embryolog, je minimální.
Ani PGS Vám ale, bohužel, nedá 100% jistotu, že se situace nebude opakovat. U embryí mohou vznikat i takové genetické chyby – letální mutace, které jim neumožní další vývoj, ale PGS vyšetření je nezachytí.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl,
RNDr. Kateřina Wagnerová
vedoucí Laboratoře IVF