Vyberte stránku

Dobrý den,
moc bych chtěla znát názor, předem děkuji za odpověď.
Já 32 let, bezdětná, léčím se na hypothyreosis, v 18 letech bohužel interrupce z mladé nerozvážnosti. Nyní se současným přítelem, věk 37 let. S přítelem 7 let snažení bez úspěchu. Přítel astenozoospermie progresivní 8%, orientační morfologie v normě. Podstupovala jsem 1 IUI bez uspěchu. 1 IVF gonal 187,5, cetrotide, ovitrelle. OPU 12 DC zisk 15 oocytů, z toho 13 zralých,3 nechané oplodnit ve zkumavce-neoplozeno,10 oocytů oplodněno metodou PICSI, DNA fragmentace spermií 17%. Pátý den kultivace 4 blastocysty. Vloženo 1 embryo a negativní, před KET nasazen estrimax 1-1-1,utrogestan, prednison.

Mám PCO a jsem asi bez ovulace. Opět KET s estrimaxem.. další embryo opět negativní test. Poslední KET estimax, estrahexal…+ intralipidová infuze, 2 embrya vloženy spolu, jedno embryo odpovídalo spíše 4 den kultivace, ale embyroložka mu dala šanci 60%. Ještě před transferem jsem podstoupila hysteroskopii, jestli jsem v pořádku po laparoskopii po roce 2014, kde mi byl odstraněn polyp, zjištěný neprůchodný levý vejcovod, na pravém vaječníku resekce cysty a PCO.

AMH ještě v roce 2014 3,4. Teď už to bude asi míň. Po hysteroskopii neshledal nic, vše v pořádku. Odběr na NK buňky,trošičku zvýšené.Proběhl tedy transfer v dalším cyklu,léky stejné.Za 14 dní výsledek pozitivní,ale zjištěno biochemické těhotenství.3 měsíce pauza a teď proběhlo 2 IVF. Oba genetika v pořádku, karyotypy také v pořádku, imunologie taky, jen zjištěn hetero MTHFR. Při 2 IVF stimulace Puregon 200, orgalutran, ovitrelle a pět dní Luveris. Opu 13 den cyklu, zisk jen z pravého vaječníku 9 oocytů, levý moc vysoko a moc nereaguje na stimulaci. Chtěli jsme i metodu MACS, ale embryoložka nám oznámila, že na to musí být jiná koncentrace spermií, tak zůstala opět metoda PICSI. Z 9 oocytů 8 zralých a zůstalo 5 krásných expan. blastocyst. Naivně jsem si nechala zavést 2 embrya, bohužel bez úspěchu, vždy jsem brala utrogestan 4-1-4. KET opět 2 embrya, nasazen estrimax 1-1-1 + Lenzetto 1 denně, 1/2 predisonu, utrogestan 4-1-4. Teď poslední KET jedno embryo. Intralipid, estrimax 1-1-1, lenzetto 1 denně, prednison 1/2, utrogestan 4-1-4 a fraxiparine 0,3.Test negativní.

Doktor pořád tvrdí, že je to v embryích, že to neznamená, že když jsou krásné, že nemají nějakou chybu. Myslíte že to tak může opravdu být? I když máme genetiku v pořádku, že embrya jsou špatné? I kdyby se udělala metoda PGS, tak by vybrali třeba jen jedno zdravé, ale nám se nechytlo ani to jedno. Nebo jaký může být důvod, proč se nedaří? Už nevíme jak dál. Poslala jsem přítele na urologii a zjistili mu varikokelu 3. stupně. Doporučují mu operaci.Tak se objednal. A mě předepsala doktorka Metformin, když mám PCO a nadváhu. Ještě to chceme zkusit přirozeně, ale bojíme se, že se můžeme snažit jak chceme, když se embrya nechtějí chytit. Přítel už má nervy a říká, že je to všechno moc rychle (vyhoněné), i ty vajíčka. Ještě jsem zapomněla dodat, a stydím se, že kouřím 5-6 denně cigaret. Myslíte že to taky na to může mít velký vliv? Děkuji moc za radu a odpověď, s pozdravem 

Denisa

Dobrý den, paní Deniso,
problém může být v kvalitě stimulace, v kvalitě kultivace… Pokud je fragmentace spermií 17%, pak je PICSI zcela zbytečné a postačuje běžné ICSI. Orientační morfologie je hrubě nedostatečné vyšetření spermiogramu, vždy je nutné dělat striktní morfologii dle WHO. Nikdy si nenechte transferovat jiná embrya něž blastocysty odpovídající skutečnému dnu kultivace tzn. 5. nebo 6. Pomalejší nikdy. Nikdy 2 a víc embryí naráz. KETy jsou zbytečně podporovány masivní medikací. Bohatě postačí Utrogestan 2.0.2 a respektovat přirozený cyklus. Intralipid, Prednison, Fraxiparine – bez důkladného vyšetření a indikace specialisty naprosto neobhajitelné. Naopak doporučuji provedení PGS na Vašich embryích – vzhledem k předchozím neúspěchům může být hrazeno ze ZP, záleží na konkrétním centru. Budou-li všechna abnormální, pak zvažujte dárkyni. Kouření jistě ihned zanechat a dodržovat doporučená dietní omezení včetně užívání Metforminu a Inositolu (Nosifol, Fertiprona).
S pozdravem a přáním hezkého dne

MUDr. Jakub Texl