Vyberte stránku

Dobrý den,
minulý rok v listopadu jsem podstoupila odběr vajíček, k embryottansferu nedošlo z důvodu OHSS. Poté proběhl v únoru KET, který skončil biochemickým těhotenstvím. Další KET proběhl v dubnu a skončil zamlklým potratem a následnou revizí v desátém týdnu. Třetí KET byl teď v listopadu a ten skončil spontánním potratem v šestém týdnu. Pokaždé se transferovala blastocysta po prodloužené kultivaci. Nyní nám zbývá poslední zamražené embryo. Genetické vyšetření mě i partnera je v pořádku, imunologie ukázala mírně zvýšenou aktivitu proti spermiím a trofoblastu. Při každém transferu jsem užívala 8mg Medrolu, Estrofem 1-1-1, Utrogestan 2-2-2, injekce Clexanu 0,04 a samozěrjmě kyselinu listovou. Existuje ještě něco, co mohu já nebo lékaři udělat pro to, aby se ten příští KET podařil?
Děkuji a hezký den.

Nikola

Dobrý den, paní Nikolo,

nejčastější příčinou neúspěchu je abnormální genetika vzniklého embrya – i když je Vaše i manželovo genetické vyšetření v normě. Embrya lze vyšetřit po 5-6 denní kultivaci – PGS – více zde http://sanatoriumhelios.cz/metody-pgd-pgs/
Pokud Vám zbývá poslední embryo k transferu, je možnost jej ještě zavést bez vyšetření PGS a doufat, že se třeba podaří. Nebo lépe podstoupit nový cyklus IVF a rovnou naplánovat provedení PGS.

Otázka na imunologa zní, zda je nutné užívat tak vysokou dávku kortikoidů – u nás bychom tuto léčbu nepodávali. Fraxiparine Vám doporučil hematolog? Bez správné indikace je taky jeho podávání zbytečné. Pokud dobře roste sliznice v přirozeném cyklu, je lépe estrogeny nepodávat.

Doporučil bych tedy provést KET posledního embrya bez všech léků, jen s Utrogestanem. Pokud by se nezdařilo, pak opakovat IVF a provést PGS.

Držím place

 MUDr. Jakub Texl