Vyberte stránku

Dobrý den, je mi 31 let, při prvním porodu v 25 letech jsem měla komplikaci s porodem placenty, následně musela být manuálně odstraněna + po týdnu, v celkové anestezii odstraněna rezidua placenty, diagnostikována placenta akreta a ashermanův syndrom, bylo mi zavedeno tělísko na rozšíření dutiny, po 5 letech výměna tělíska, rozšíření dutiny na 8 cm a naznačené ústí pravého vejcovodu, sliznice nízká, ale v celém rozsahu. Chtěla jsem se zeptat, jaká je šance na oplodnění, pokud by se tělísko odstranilo, s tělískem předpokládám šance není žádná i když mi bylo řečeno, že to má jen funkci mechanickou, aby se dutina neslepila. Pokud se tělísko vytáhne, jaká je možnost slepení dutiny zpět?? mockrát děkuji za odpověď.

Klára

Dobrý den, paní Kláro,
placenta acreta a Ashermannův syndrom jsou vážné komplikace. Znamená to, že placenta byla pevně přirostlá v celé šíři sliznice dutiny děložní a mohla zasahovat i hlouběji do stěny dělohy. Proto se neodlučovala po porodu přirozeně, ale bylo nutné její odstranění v celkové anestezii. Následek poranění dělohy při odstranění placenty je právě Ashermannův syndrom, který znamená v podstatě zničení sliznice dutiny děložní.

Nepíšete, zda máte při zavedeném tělísku menstruaci, pokud ano, dutina děložní byla přístupná pro vyšetření hysteroskopem, pak je možné zkusit tělísko vytáhnout a snažit se o další graviditu. Nicméně vzhledem k předchozí diagnóze placenta acreta další těhotenství příliš nedoporučuji. Situace s placentou se může s velkou pravděpodobností opakovat a může skončit velkou krevní ztrátou i nutností odstranění celé dělohy po porodu, což je velmi rizikový a technicky náročný výkon.

Pro správné posouzení situace a doporučení či nedoporučení dalšího těhotenství by bylo nejlepší konzultovat pracoviště, kde jste rodila. Mají k dispozici dokumentaci a ví jak vše probíhalo. Tito lékaři jsou k tomuto rozhodnutí nejkompetentnější.

S pozdravem a přáním hezkého dne

MUDr. Jakub Texl

Dobrý den,

3 roky po porodu při zavedeném tělísku jsem menstruaci neměla až teď poslední 3 roky menstruaci mám,sice slabou jen 2-3 dny, ale pravidelnou..Sliznice prý vyrostla,což je úspěch..je po celé dutině, ale je prý ještě dost nízká na to, aby s v ní uhnízdilo vajíčko.je nějaká možnost, jak se dá zjistit během těhotenství, že placenta opět vrostla do dutiny??a jaké jsou příčiny této placenty…mockrát děkuji za předchozí i následující odpověď.

Klára

Dobrý den, paní Kláro,

pro uhnízdění embrya v děloze stačí sliznice 6 mm. Pokud jsou menses pravidelné a minulé těhotenství bylo spontánní, neměl by být s otěhotněním zásadní problém. Za problém považuji porod.

Riziko vzniku přirostlé (adherens) nebo prorostlé (acreta) placenty je u pacientek, které mají za sebou výkony v dutině děložní – revize, císařské řezy, odstranění myomů, polypů a podobně, nebo opakované děložní záněty. Někdy vznikne i bez zjevné příčiny. Četnost těchto potíží je však poměrně vzácná. Nejmírnější stupeň (placenta adherens) se vyskytuje asi 1 případ na 100 porodů. Pokud již jednou byla placenta takto pevně přirostlá k děloze, je riziko opakování vysoké.

Diagnostikovat se dá optimálně až ve III. trimestru gravidity – podrobným UZ vyšetřením a potvrzení nálezu je pak magnetickou rezonancí. Porod se u podezření na placenta acreta vede plánovaně císařským řezem a operační tým musí být připraven, v případě silného krvácení, provést odstranění celé dělohy jako život zachraňující výkon. Takové plánované operace jsou poměrně bezpečné. Horší situace je, když se jedná o náhodný nález, kdy lékaři nejsou na situaci připraveni nebo se stane v malé okresní porodnici.

Proto platí mé původní doporučení, vyžádejte si dokumentaci z Vašeho porodu, poraďte se s lékaři, kteří byly u porodu a revize dělohy. Pokud byste se rozhodla pro další těhotenství, doporučuji sledování během gravidity a porod v některém z krajských perinatologických center.

S pozdravem

 

MUDr. Jakub Texl