Vyberte stránku

Dobry den,

Pred rokem jsem byla na revizi po zamlklem tehotenstvi 9.tt. Po tydnu nasledovala rerevize. Po techto zakrocich jsem prestala menstruovat a byl mi zjisten Ashermannuv syndrom, kdy jsem byla na dvou hysteroskopiich (srusty byly v prave polovine delohy).Tento zakrok mi obnovil MS a za pomoci CAR jsme „vypestovali“hezkou sliznici. Minuly mesic jsem byla na OPU a po vysetreni metodou PGS mame tri krasna embrya, z nichz jedno by melo byt v zari transferovano.

Mela bych tyto dotazy:

1.na posledni UZ kontrole mi bylo receno,ze je sliznice nehomogenni a nemohlo by dojit k transferu za teto situace.Ceka se tedy az odmenstruuji a uvidime,jaka bude sliznice po Estrofemu 1-1-1 (2mg). Cim muze byt prosim nehomogennost sliznice zpusobena?Az do OPU byla krasna.

2. Po Tomto UZ jsem zacala pocitovat tah/tlak na prave strane u panevni kosti a prirovnala bych jo dobe, kdy jsem mela srusty. Zaroven jsem mela pocit diskomfortu v pochve a casto jsem chodila curat. Byl mi nasazen Macmiror, provedeny testy moci (sediment a kultivace vse v poradku) a nabrana krev, kde jen lehce vyskocila hodnota CRP na 11.3. Nikdo me neprohlizel a situace se jinak neresi. Po 3. dni lecby Macmirorem stale citim urputne nutkani na moceni. Cim by to mohlo byt? Co si myslite o hodnote CRP? V srpnu mi na cytologii byl diagnostikovan ASCuS. Muze to s tim souviset?

3. Pokud by se mi nedejboze opet vytvorili srusty a musela bych na dalsi hysteroskopii,nemusim se obavat komplikaci s planovanym transferem? Je mi temer 36 let a po vsech zasazich, ktery mi jsem prosla jsem vystresovana a vystrasena.

Mockrat dekuji za odpoved a jsem s pozdravem

Alena

Dobrý den, paní Aleno,
Ashermannův syndrom je vždy vážnou pozdní komplikací provedených revizí. Pokud se však podařilo dělohu při hysteroskopii zobrazit a srůsty rozrušit, dá se to považovat za mimořádný úspěch. Po těchto výkonech samozřejmě existuje určité riziko, že se dutina opět slepí a doporučuje se ihned po hysteroskopii dát do dělohy antiadhezivní gel, který tvorbě srůstu do budoucna zabrání.

Bez toho, abych viděl nález na UZ, se těžko na dálku dá posoudit o jakou nehomogennost sliznice se jedná a jestli je významná. Spíš bych doporučil jen změřit výšku sliznice – pokud bude alespoň 6mm, pak bych transfer prvního embrya doporučil bez předchozího podávání estrogenů. Pokud se otěhotnět podaří hned napoprvé, pak máte vyhráno. Pokud ne, asi bych zvolil cestu opakování hysteroskopie s použitím antiadhezivního gelu a další KET hned v dalším cyklu.

Zvýšená hodnota CRP značí zánět, vzhledem k popisovaným obtížím půjde zřejmě o zánět močových cest. Dodržujte pitný režim, můžete zkusit brusinky, Urinal, atd. Pokud se potíže nezlepší, bude vhodné přeléčení antibiotiky.
ASCUS je relativně běžný nález mírné odchylky onkologické cytologie. Pokud máte tento nález poprvé a před tím byly stěry negativní, nemusíte mít žádné obavy. Kontrolní stěr se provede za 6 měsíců, se zvýšeným CRP nijak nesouvisí.

S pozdravem

MUDr. Jakub Texl